Разрешават бюджетен дефицит до 3% заради COVID-19

До 3% бюджетен дефицит разреши и Евросъюзът във връзка с коронавирусната криза

Разрешават бюджетен дефицит до 3% заради COVID-19 | StandartNews.com

Министерският съвет е публикувал проект за промени на Закона за публичните финанси.

Нова ал. 3 в чл. 25 дава възможност дефицитът на сектор "Държавно управление" на годишна основа да надвишава 3% от БВП при извънредни обстоятелства (необичайни събития) извън контрола на Министерския съвет, имащи сериозно въздействие върху финансовата позиция на сектор "Държавно управление", посочват вносителите на проекта от Министерството на финансите.

С измененията в чл. 27 в ал. 4 се прави промяна в размера на ограничението на годишния бюджетен дефицит по консолидираната фискална програма, изчислен на касова основа, като той се променя от 2 на сто от брутния вътрешен продукт на 3% от БВП.

Допълнението в чл. 28, ал. 1 цели изключване на разходите, извършвани от сметки за средства от Европейския съюз, включително и по други международни програми и договори, които са с режим на сметки за средства от Европейския съюз, от обхвата за максималния размер на разходите по консолидираната фискална програма, който не може да надвишава 40 на сто от брутния вътрешен продукт, с цел да не се ограничава усвояването на средства от европейските фондове и програми, посочват още вносителите.

Промените в Закона за публичните финанси се правят в отговор на извънредната икономическа и финансова ситуация в глобален мащаб от разразилата се пандемия от COVID-19. Те ще позволят на страната ни да предприема съответни мерки при стриктно спазване на изискванията на европейското законодателство по отношение на фискалните правила и при освобождаване на необходимото фискално пространство в рамките на националните ограничения и при спазване на финансова дисциплина и фискална устойчивост.

След приемането на промените в Закона за публичните финанси заложените цели следва да бъдат постигнати в рамките на бюджетния процес за държавния бюджет за 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай