Раздор в ЕС - защо Германия се обяви против зелената сделка

Берлин определя ядрената енергия като опасна

Раздор в ЕС - защо Германия се обяви против зелената сделка | StandartNews.com

Германското правителство заяви днес че смята за опасна ядрената енергия и се обяви против предложенията на Европейския съюз тя да остане част от щадящата климата енергийна политика на Европа.

Германия ще изключи в края на годината последните си три атомни електроцентрали и ще спре постепенно употребата на въглища до 2030 г. предаде Асошиейтед прес. В същото време съседна Франция се стреми да модернизира съществуващите реактори и да изгради нови, за да посрещне нуждите си в сферата на енергетиката.

Берлин смята да разчита основно на природен газ, а в последствие да го замени с по-незамърсяващ природата източник на енергия."Смятаме ядрената технология за опасна", каза пред репортери в Берлин правителственият говорител Щефен Хебещрайт. Той отбеляза, че въпросът какво да се прави с радиоактивните отпадъци остава нерешен. Хебещрайт каза, че Германия "отхвърля изрично" предложението на Еврокомисията атомната енергия да е част от зеленото бъдеще на Европа и че обмисля какви стъпки да предприеме по този въпрос.

Защитници на околната среда критикуват курса на Германия към употребата на природен газ, който също като въглищата произвежда въглероден двуокис при изгарянето си, макар и по-малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай