Радослав Миленков стана подуправител на БНБ

Миленков обеща да работи за влизане на България в чакалнята на еврозоната

Радослав Миленков стана подуправител на БНБ | StandartNews.com

Със 115 гласа „за“ парламентът единодушно избра Радослав Миленков за подуправител на БНБ, който ще ръководи управление „Банков надзор“ с мандат 6 години, предаде Агенция Фокус.

Избор на нов подуправител се наложи след оставката на Димитър Костов. Единственият кандидат за поста беше Миленков, който по време на изслушването си на заседание на Комисията за бюджет и финанси посочи, че основен приоритет в дейността на управление „Банков надзор“ е участието в процеса на ефективното присъединяване на страната към Единния надзорен механизъм. Той подчерта, че управление „Банков надзор“ ще продължи да се осъществява при прилагане на европейската регулаторна рамка, приложима спрямо кредитните институции с акцент върху последователното прилагане на техническите стандарти и регламенти.

Основният приоритет, по който ще работя, е присъединяване към Единния надзорен механизъм, каза пред репортери в парламента Радослав Миленков, след като бе избран за нов подуправител на БНБ.

„Продължава и синхронизация на практиките с тези на Европейската централна банка, приобщаване към всичките тези надзорни процедури, които са необходими, в Банковия съвет“, заяви Миленков.

На въпрос дали са изключени случаи като КТБ, той отговори: „Надявам се, че всички уроци са научени, необходимите реформи са направени, а процесът по присъединяване ще даде допълнителни гаранции. Ще направя всичко възможно да не се получи това.“

Попитан дали България ще може да влезе в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз в средата на тази година, каквато е целта на правителството, Миленков обясни, че се работи нещата да се случат в този времеви хоризонт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай