Работодатели в омагьосан кръг: Какво да правят със служителите

Защо касиерката в голям хранителен магазин може да упражнява правото си на труд без зелен сертификат, а касиерката в голям нехранителен обект не може, пита бизнесът

Работодатели в омагьосан кръг: Какво да правят със служителите | StandartNews.com

Собствениците на заведения, които искат да спазват буквата на закона, от днес са с вързани ръце.

„Какво би следвало да направя с мой служител, който не желае да се ваксинира и дори отказва да се тества за ковид-19 периодично?”, пита пловдивски ресторантьор с два големи обекта, пише "Марица".

„Не мога да го задължа да си сложи инжекция. Не мога да го освободя, защото нямам правно основание за това. В Кодекса на труда ясно са посочени случаите за незабавно освобождаване. Само ще отворя една скоба, за да припомня, че заради локдауните и ограничителните мерки персонал за заведенията се намира все по-трудно и да уволниш кадър със стаж, е "камък в твоята градина".  Не мога да го пусна в неплатен отпуск без неговия подпис насреща, т.е. това е двустранен акт, и ако служителят не желае, няма как да го принудя си отиде вкъщи”, разказва за омагьосания кръг човекът от бизнеса.

От друга страна, в края на годината много малко хора имат все още платен отпуск, който да ползват, докато в трудовото законодателство не се реши как да се действа в тази чрезвичайна ситуация. Каквото и да направим ние като работодатели, впоследствие сме заплашени от жалби и дела от наши служители, които ще оспорват решенията ни, защото те не се базират на Кодекса на труда", обобщава патовата ситуация той. 

Мениджърът предполага, че от началото на седмицата много обекти просто ще затворят, тъй като, освен че ще липсва обслужващ персонал, и клиентите са оредели драстично. Това обаче означава, че бизнесът няма да получи никаква държавна помощ, тъй като е затворил доброволно, а не след заповед за локдаун.

Той смята, че в последната заповед на министър Кацаров много неща не са прецизирани, включително и това, че държавната администрация, наравно с бизнеса, трябва да разполага със зелен сертификат. Според документа ковид паспорт трябва да имат хората на РЗИ, Инспекцията по труда, полицията, но на практика това няма как да се случи с ниската им активност към ваксинацията. И сред тези служби, които имат пряко отношение към контрола и спазването на мерките, болшинството от служителите са неваксинирани.

И стигаме до следващия парадокс - защо касиерката в голям хранителен магазин може да упражнява правото си на труд без зелен сертификат, а касиерката в голям нехранителен обект не може? И двете работят с много хора, рискът е еднакъв… А какво ще кажете за служителите на банки, аптеки и т.н.? Заповедта на министър Кацаров има ясна цел - да стимулира ваксинацията, но хората, които са засегнати от нея, не са равнопоставени.

Въвеждането на зелен сертификат за определени сфери не бе неочаквано, но бе форсирано и недобре обмислено за нашата реалност, смята ресторантьорът. И заради всички гореизброени неща проблемът ще се превърне в снежна топка, търкулната по наклонен път - ще стане лавина. Забраните ще отворят път към процъфтяването на корупционни схеми - за вадене на фалшиви документи за ваксинация или за "заигравка" с контролните органи, единодушни са от ресторантьорския бранш.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай