Първа инфлация от февруари, но сезонна

Рекордно малка промяна в индекса на цените през юли спрямо седмица месец на 2019

Първа инфлация от февруари, но сезонна | StandartNews.com

 

Първо увеличение на индекса на цените на месечна база отчета НСИ от началото на пандемията, което показва леко увеличено потребителско търсене, така и желание на производители и търговци да компенсират загуби от пандемията. Инфлацията е 0,5 процента, след като в месеците март, април, май и юни индексът на цените намаляваше. Това сочат публикуваните данни от Националния статистически институт.

С 1,4% през юли спрямо юни са поскъпнали хранителните продукти и на безалкохолните напитки, най-вероятно повишението има сезонен характер. Цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия намаляват с 0,1%. Облеклото и обувките поевтиняват с 2,2% на месечна база.

Любопитен факт е, че за последния месец цените за развлечение и култура са скочили с цели 7,4%. Това означава, че помощта на държавата към тези сектори не е била достатъчна на фирмите да покрият загубите от разпространението на коронавируса.

С 1,7% скачат цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива. С 0,2% се повишават цените за жилищно оборудване, домакински уреди и принадлежности за дома. Пак с 0,2%  е нарастването на цените на лекарствата. Цените на лекарските и на стоматологичните услуги нарастват съответно с 0,1 и 0,3%. В сектор „Транспорт“ цените цени скачат с 1,4%.

Макар през последния месец да се регистрира малка инфлация, ако се погледнат числата за период от година, нещата изглеждат съвсем различно и доста песимистично. Повишението на индекса на потребителските цени през юли спрямо седмия месец на миналата година е едва 1,2 процента, докато за месец юни спрямо юни 2019 година – то е 1,6 процента.

Годишното повишение от 1,2% за юли е и най-слабото от края на 2016 г. То дава своето отражение в средногодишната инфлация от август 2019 до края на юли 2020, която е едва 2,6 процента и означава, че макар производители и търговци да пробват с леко повишени сезонни цени, потребителите са твърде предпазливи в покупките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай