Производител обясни защо растат цените на храните у нас

Няма драстични скокове при цената на рибата, защото българинът традиционно не консумира рибни продукти

Производител обясни защо растат цените на храните у нас | StandartNews.com

Българските цени на храните продължават да растат, показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Някои дори казват, че краят на евтините хранителни продукти у нас е дошъл.

"Договорят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не се е срещнал с бранша, за да залегнат като политики в коалиционните споразумения", коментира пред БНТ Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Той заяви, че млечните продукти са много по-евтини от себестойността си, а по-евтините от тях може да не съдържат необходимата хранителна стойност. Зоров е категоричен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.

"В един кашкавал за 20 лв./кг се включват търговската надценка - около 40%, 20% ДДС и за производителя остават 40% печалба. В момента млякото на борсова цена в Европа е около 1 лв., а в България - около 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко - как може да излезе кашкавал за 12 лв. при положение, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъп газ", обясни той.

Положението на българските производители и преработватели не е никак розово, потвърди и Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От една страна нарастват цените на ресурсите, необходими за растениевъдството - торове, горива и други. От друга страна има и натиск на пазара, който е много конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата

Според двамата няма драстични скокове при цената на рибата, защото българинът традиционно не консумира рибни продукти.

Свинското месо е поскъпнало с 1% от миналата година, има и свръхпредлагане на европейския пазар. Не се очаква да поскъпне и след Нова година.

Зелето е поскъпнало с 69%, защото има малко производство и недобра климатична година. Производството на плодове и зеленчуци зависи най-вече от времето през годината.

Говори се за милиарди в помощ на населението, което е необходимо, но никой не говори за подкрепа на бизнеса, каза още Зоров. Сблъсъкът между търсенето и предлагането е много мощен и това са важните фактори, които определят цените на пазара, допълни Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай