Приет е новия дизайн на 60/40

Работодатели и синдикати подкрепиха новия вид на схемата

Приет е новия дизайн на 60/40 | StandartNews.com

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри единодушно проекта на нов дизайн на мярката 60/40, каза пред журналисти председателят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова.

Мярката се предвижда да действа до 30 септември. При необходимост може да бъде удължена и до края на годината, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БТА.

Подпомагането на работниците ще е по същата схема - за всеки осигурен работник и служител ще се предоставят средства в размер на 60 на сто от осигурителния доход за май 2020 година и 60 на на сто от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца в периода от 1 юли 2020 до 30 септември 2020 година.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци или осигуровки за 2020, но трябва да са ги декларирали като дължими. Трябва да са платили данъците към 31 декември 2019 година.

Разширява се обхватът на секторите, които могат да кандидатстват, като се поставя специален акцент на работниците и служителите в сектор хотелиерство и ресторантьорство и специално върху сезонните работници.

В сектор здравеопазване всички, които нямат договори с НЗОК, ще могат да кандидатстват за компенсации

Средства по мярката няма да се изплащат за служители в селското, горското и рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление.

Работодателите ще могат да кандидатстват както по схемата, така и за компенсации от 290 лева в секторите пътнически превоз и туризъм (включително ресторантьорство).

От 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева и осигуровките. Ако работодател кандидатства по тази мярка и 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице, обясни Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай