Правят супернови лекарства чрез квантови компютри

Boehringer Ingelheim и Google ще си сътрудничат във фармацията

Правят супернови лекарства чрез квантови компютри | StandartNews.com
  • Boehringer Ingelheim и Google ще си сътрудничат във фармацията
  • Учени от двете компании отварят нови хоризонти в приложението на квантовите компютърни технологии в симулациите на молекулярната динамика  
  • Boehringer Ingelheim създава специална Квантова лаборатория с водещи експерти

Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim (Боерингер Ингелхайм) обяви официално, че е сключила договор за сътрудничество с Google Quantum AI (Google лаборатория за изследвания в областта на изкуствения интелект), чиято основна цел е извършването на изследвания и прилагането на най-съвременните технологии за квантови изчисления в научноизследователската и развойна дейност във фармацевтичната индустрия, по-специално с използване на симулации на молекулярната динамика. Новото партньорство обединява водещата експертиза на Boehringer Ingelheim в областта на компютърната разработка и in silico (компютърно) моделиране на лекарствени продукти с изключителните ресурси на Google, един от лидерите в разработването на квантови компютри и алгоритми. Boehringer Ingelheim е първата фармацевтична компания в света, която обединява сили с Google за употреба на квантовата компютърна техника в областта на фармацията. Партньорските взаимоотношения се сключват за период от три години и в управлението им се включва новооснованата квантова лаборатория на Boehringer Ingelheim.

„Искрено се вълнуваме, че обединяваме усилията си с Google, тъй като тя е водещата технологична компания в сферата на квантовите компютри“, споделя Михаел Шмелмер, член на Съвета на директорите на Boehringer Ingelheim, отговарящ за финансовите и корпоративните дейности.

„Квантовите компютърни технологии дават възможност за съществено ускоряване и оптимизиране на изследователската и развойна дейност в нашата индустрия. Квантовите компютри са технология, която е още на първите етапи от развитието си, но ние сме убедени, че благодарение на нея ще можем да създадем нови и по-добри лекарствени продукти за лечение на хората и животните в бъдеще”, каза той.  

Новото партньорство е част от глобалната стратегия на Boehringer Ingelheim за дигитална трансформация, целяща да осигури повече предимства и да ускори процесите за разработване на нови терапии, което в крайна сметка се очаква да доведе до нови открития в медицината за пациентите в нужда. Компанията Boehringer  Ingelheim значително увеличава инвестициите си в разнообразни дигитални технологии с приложения в ключови области, като изкуствен интелект (AI), машинно обучение и наука за данните, които ще се използват за по-добро изучаване на заболяванията, техния механизъм и биомаркери, както и дигиталната терапевтика. 

„Едно от най-очакваните естествени и потенциално трансформиращи приложения на квантовите компютърни технологии е изключително прецизното моделиране на молекулярните системи. По тази причина Google встъпва с голямо вълнение в това ново предизвикателство с Boehringer Ingelheim, тъй като очаква да получи възможност за изследване на много случаи и методи за квантови симулации в химията. Boehringer Ingelheim се включва както със силно впечатляващ екип, специализиран в квантовите компютри, така и със своя огромен опит в приложенията на тези възможности в реалния свят на фармацевтиката“, заяви Райън Бабуш, Ръководител на отдел „Квантови алгоритми” в Google.

Подходите, които използват компютърните технологии вече са заели много важно място по пътя към разработването и развитието на иновационни лекарствени продукти, със значителен принос към подобряването на здравето на хората и животните. Като вземем предвид обаче алгоритмичната структура на днешните традиционни компютри, не е възможно да разчитаме, че те ще успеят да се справят с голяма част от сложните реални предизвикателства, които са от изключителна важност в първите етапи от изследователската и развойната дейност във фармацевтиката, и най-вече със симулирането и анализа на молекулите, свързани с механизмите на заболяванията. Квантовите компютърни технологии имат потенциал за прецизна симулация и сравнение на много по-големи молекули от тези, за които това е постижимо в момента, като по този начин създават нови възможности за фармацевтични иновации и терапия на редица заболявания.  

„Изследването и разработването на иновативни, новаторски терапии за различни заболявания, за които в момента има висока неудовлетворена медицинска нужда, е нашата основна задача в Boehringer Ingelheim“, заяви Мишел Пере, член на Съвета на директорите на Boehringer Ingelheim и ръководител на отдел „Иновации“.

„Съвместно с Google ние имаме за цел да приложим квантовите компютърни технологии в сферата на изследванията и развитието на биофармацевтичната индустрия, като по този начин продължаваме своя безспорен принос към напредъка в медицинската наука в полза на пациентите от цял свят“, допълни той.

„Лидерството на Boehringer Ingelheim в усилията за развитие на квантовите изследвания е наистина впечатляващо. Това се вижда ясно и от краткото време, за което изследователите в компанията успяха да сформират толкова силен екип за квантови изследвания и от цялостния им ангажимент към отворените проучвания. С нетърпение очакваме да започнем съвместна работа в тази област, стартирайки с основополагащи изследвания и обща визия за разрешаване на важните проблеми във фармацевтиката, преминавайки отвъд класическия период към следващото десетилетие”, обяви Маркус Хофман от Google Quantum AI Partnerships.

През следващите години Boehringer Ingelheim ще засили значително инвестициите си с цел реализиране на пълния потенциал на квантовите компютърни технологии. Компанията вече е основала специална квантова лаборатория и е наела изключителни експерти в областта на квантовите компютри от академичните среди, индустрията и квантовите специалисти. Екипи ще бъдат допълнени с кадри от индустрията и академичните среди. Всички тези експерти ще бъдат подпомогнати в работата си от колеги от отдел „Иновации“ и IT отдела на Boehringer Ingelheim.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай