Повече хора ще получат безлихвен заем след промяна на условията

Ирина Матева, гл. експерт Българска банка за развитие

Повече хора ще получат безлихвен заем след промяна на условията | StandartNews.com

Ирина Матева, гл. експерт Българска банка за развитие

Водещ: Близо 10 хил. безлихвени кредити е осигурила ББР по антикризисната програма на правителството за физически лица , като общата им стойност е 40,5 млн. лева. Сега нови условия разширяват кръга на хората които могат да кандидатстват за кредит. От мярката ще могат да се възползват и хората, които са се върнали на работа или са възобновили дейността си, но са били лишени от възможност да се трудят заради кризата с коронавируса в минал период. За новите условия на антикризисната правителствена програма разговаряме с главния експерт „Външни програми“ в Българската банка за развитие Ирина Матева…

ИМ: Другият времеви период е разширяване възможността на лицата със спад на доходите, говорим за самоосигуряващите се лица , които търпят повече от 20% спад на доходите си, да кандидатстват за такъв кредит. Първоначалният формат на програмата беше да се сравнява спадът на доходите за първото тримесечие на 2020 г. спрямо доходите на същия период на 2019 г., защото искахме много бързо парите да стигнат до правоимащите лица. В момента ситуацията е малко по-спокойна и да се оставят до края на годината всички, които са преценили, че имат потребност от такъв кредит да кандидатстват и да се сравняват доходите и след първото тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на 2019 г. И тук се отваря ножицата за съответно нови кредитополучатели.

В.: Има ли вече хора, които се възползват от новите условия на тази мярка?

ИМ: Трябва малко време, за да бъдат въведени в системите на банките, така че работи се по въпроса и в деня, в който излезе решението на МС, ББР се свърза с банките, тя е във постоянна връзка с банките, те също се интересуват от тази мярка, за да си обновят системите. В момента подготвяме юридически въвеждането на новите условия, както и в системите на другите банки и чисто технически това ще отнеме, предполагаме до 10 дни и ще се започне приема на документи. Но имаме уверението на някои банки, че те вече приемат документи с искания на хора, които отговарят на новите условия, с уговорката, че трябва да имат малко търпение, за да се задвижат исканията им в системите.

В.: Нека да обобщим накратко, кои са условията, на които трябва да отговарят кандидатите – физически лица?

ИМ: Остава да са в неплатен, или да са били в неплатен отпуск, поради COVID19 и точно поради пандемията, работодателят им да е претърпял изцяло, или частично прекратяване на дейността. И по тази причина е в невъзможност да плаща заплати и осигуровки на служителите си, които са в трудови правоотношения в последните шест месеца преди кандидатстването за кредит , а не преди излизането в неплатен отпуск – това е новото, защото това дава възможност на хората, които са пуснати в неплатен отпуск и не отговарят на това условие, но в някакъв следващ момент ще отговарят, трудейки се до края на годината, също да могат да се възползват от безлихвен кредит. Да нямат доход от други места и правоотношения, трудови, за периода, за който кандидатстват, и преди беше така. Сега просто искаме да не са имали, да има декларативност, че са били в неплатен и по отношение на тях да има декларирани осигурителни вноски. Тоест, не е необходимо реално плащане и това да не е предпоставка за кредита, да има декларираност на осигуровките. Това важи и за наетите, и за самоосигурените лица. Това в същност е и една от промените - имаше много откази, точно заради неплатените осигуровки. На практика, тези откази по тази причина, сега могат да имат положително решение за кредит.

В.:А едно обобщение за самоосигуряващите се лица?

ИМ: И при тях – ако по време на извънредното положение имат прекъсване на дейността, но вече дейността е възстановена, макар и бавно към стария ритъм, могат да кандидатстват за периода, в който са били в неплатен отпуск. За тях също трябва да има декларирани или платени плащания на осигурителните вноски; сега е по-лесно – следят се 6 месеца назад, а не 12 като беше, да нямат други доходи от други правоотношения.

В.: Има едно условие – да се попълни декларация, че ще се върне на работа, или ще възобнови дейността си, включително и при самоосигуряващите се, ако това не се случи, ще има ли последствия?

ИМ: Много е важно – ако едно лице не е сигурно, че ще се върне или няма да възобнови дейността си, и не го декларира, на практика това е документ с невярно съдържание, съответно това лице може и да има някакви неприятности със закона, защото за представяне на неверни данни за получаване на кредит, това е престъпление в НК. Но това може и да се случи по най-обикновени житейски причини .

В.: Към момента колко са банките, които се включиха в програмата и кои са ?

ИМ: От всичките 12 банки, да кажем, че Общинска банка и банка АСЕД си запълниха лимитите си. Ангажираният от тях лимит е реализиран в безлихвени кредити за правоимащи лица. Останалите банки са Алианц България, Банка ДСК, ОББ, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, Уникредит Булбанк АД, ЦКБ и Пощенска банка, Инвестбанк. Райфайзенбанк до дни ще се включи в програмата по новите условия.

В.: От началото на програмата каква е общата стойност на одобрените кредити , колко хора са получили кредити?

ИМ: Близо 10 хиляди, по-точно 9 660, към днешна дата – 40 милиона и половина лв. за два месеца, програмата стартира реално от м. май.

В.: Продължава ли сумата, за която хората кандидатстват, да е близка до максималната 4 хил. лв.?

ИМ: Да, между 4200 и 4300 лв.

В.: Видях едно онлайн проучване, според което голяма част от хората кандидатстват е да могат рефинансират други кредити с лихви, имате ли данни за това и това ли е основната причина?

ИМ: Често казано, не, но тук трябва да се вземе предвид и друго – нормално е, ако шоково си останал без работа, и имаш кредити, които не можеш да връщаш, да търси помощ от програмата на правителството за безлихвени кредити. Това е шанс да не затъват. Важно е друго – самоосигуряващи те се лица имат пълна забрана по тази програма, ако използват получения кредит за задоволяване на дейност, на някакви стопански нужди. В този случай санкциите които могат да търпят са много сериозни. Преценяват потребностите си, но да не е за стопанска дейност.

В.: За стопанска дейност има друга програма. Имате ли данни от кои сектори са хората, които най-често кандидатстват?

ИМ: Тези, които административно спряха дейност – ресторантьорство, хотелиерство, детски градини, училища, т.е. лицата наети на трудов договор, транспорта, автошколите, напоследък има раздвижване сред земеделските производители, адвокати, артисти на свободна практика, също екскурзоводи

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай