Помощи за ток и газ. Рекордни над 1,5 млрд. за бизнеса

Енергийният министър Александър Николов съобщи схемите за подпомагане

Помощи за ток и газ. Рекордни над 1,5 млрд. за бизнеса | StandartNews.com

Рекордни над 1,5 милиарда за бизнеса дава държавата, за да подпомогне компаниите в кризата със скъпия ток. Компенсациите ще има и за потребителите на природен газ.

Новината съобщи енергийният министър Александър Николов. Той съобщи какви са разработените схеми за подпомагане и компенсация за високите цени на тока.

Разглежданият период за компенсация ще бъде валиден за 4 месеца, които са с най-висока консумация на енергийни ресурси.

Компенсациите за електроенергията ще се изчисляват спрямо реалната борсова цена в сегмента "ден напред" за юли. Това е базата, от която се тръгва от декември, т.е. 185,59 лева на мегаватчас. Съответно всички консуматори, които са подписали дългосрочни договори под тази цена, няма да получат компенсации.

Размерът на компенсацията ще бъде 75 на сто от разликата между базова цена и реална средномесечна борсова цена за съответния месец, но не повече от 30 на сто от реалната цена.

900 милиона лева ще надхвърлят компенсациите на тази база.

Енергийният министър изтъкна, че всички предложения ще се обсъдят в Министерския съвет.

Схемата за подпомагане е динамична, като целта ни е да отразим максимално пазарната динамика и да подпомогнем реално засегнатите потребители. Схемите ще продължат да се доразработват директно най-високо експертно ниво, за да може да посрещнем тази криза, която е най-вече ценова, каза Николов.

Разработена е схема за мрежовите оператори по прогнозите на КЕВР. Близо 350 милиона лева ще е тази мярка по текущи оценки. По този начин се намалява потенциала на бъдеща тежест на цената на тока както за битови потребители, така и за бизнеса.

Целта е до 31 декември за битовите потребители и бизнеса да има предвидимост за разходите за електроенергия, отбеляза енергийният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай