Подписахме с Нинбо търговско споразумение 

Министър Караниколов води бизнес делегация на панаира в китайския град

Подписахме с Нинбо търговско споразумение  | StandartNews.com

Българската държава и управата на китайския град Нинбо подписаха споразумение за активизиране на бизнес отношенията. Парафи под Меморандума за сътрудничество сложиха министърът на икономиката Емил Караниколов и партийният секретар Джън Шанджие. Целта е да се засилят съвместните търговско-икономически операции. 


Специално внимание е обърнато на насърчаването на китайските инвестиции в българските индустриални зони, посочват от българското ведомство. Меморандумът предвижда оказване на съдействие за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от България и Нинбо.

По време на срещата Караниколов изтъкна важността на Нинбо в инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и в инициативата за свързаност между Европа и Азия „Един пояс, един път“. „За шеста поредна година българските фирми участват в панаира в  Нинбо, в който Министерството на икономиката организира всяка година българско национално участие“, каза още той.

След срещата бе подписан и Меморандум между „Национална компания индустриални зони” /НКИЗ/ и Крайбрежната зона за икономическо развитие на Цъси, Джъдзян.


Караниколов е на посещение в Китай и води бизнес делегация от близо 20 български компании, които участват в ежегодното Експо за търговия и инвестиции в Нинбо. Тази година българските фирми-износителки представят своите продукти, основно храни и селскостопански продукти, вино, минерална вода и козметика.


По време на визитата си в града Караниколов посети българските щандове на Панаира и откри изложба с картини на български и китайски художници в Градската библиотека на Нинбо по повод 70-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. В речта си той посочи, че между България и Китай има отлични отношения и подчерта, че България е втората страна в света, признала Китайската народна република.

Китайската страна счита град Нинбо за неформалната столица в Китай на търговското и икономическо сътрудничество в рамките на инициативата „17+1“ и за важен град в инициативата „Един пояс, един път“ (Нинбо се явява една от началните точки на Морския път на коприната в Източен Китай).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай