Подадоха 137 проекта за  обновяване на лозя  

Фонд "Земеделие" покрива до 75% от разходите с пари по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г.

Подадоха 137 проекта за  обновяване на лозя   | StandartNews.com

В Държавен фонд "Земеделие" са постъпили 137 проекта по време на първия прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от новата Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. Заявената инвестиционна стойност възлиза на близо 80 млн. лв. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова по време на зарязването на лозята на винарна „Мидалидаре естейт“ в с. Могилово. 
По мярката се подпомагат само проектни предложения, които ще бъдат изпълнени до края на финансовите 2019 и 2020 г. Предвидените средства за финансова 2019 г. са близо 22 млн. лв., а за 2020 г. – над 28,5 млн. лв.  Целта на финансовата подкрепа е повишаването на конкурентоспособността на винопроизводителите. 
Основните новости в законодателството за Програмата са свързани с допустимостта на лозарските имоти, за които може да се получи финансиране. Няма да се подпомагат дейности по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, за които е получено финансиране за същите площи през последните 10 финансови години. Няма да бъдат подпомагани и масиви за дейности, свързани с подобряване на техниките за управление на лозята, които са получили подкрепа през последните 5 години за това. 
Максималният размер на помощта по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ е до 75% от разходите, направени при изпълнение на проектите. Максималният размер на разходите по проект или проекти, подадени от един кандидат в рамките на един прием, е 3 000 000 лв., а  за целия период на Националната програма е 6 000 000 лв. 
Кандидатите могат да получат авансово 80% от договорената финансова помощ, при условие че са започнали изпълнението на дейностите и в заявлението за кандидатстване е заявено авансовото плащане в точния му размер. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай