Планът за рестарт на гръцкото лято

До 40 плажуващи на 1000 кв.м

Планът за рестарт на гръцкото лято | StandartNews.com

Гърция е готова да приеме това лято туристи от целия свят, но ще се придържа към съветите на здравните експерти, за да гарантира, че ще остане безопасна зона.

Тази година е много стресираща за всички и презареждането на батериите е силна необходимост. Но, разбира се, ние ще трябва да изчакаме експертите, международните органи, да кажат дали е безопасно да го направим, заяви министърът на туризма Харис Теохарис.

Ние не искаме да излагаме на риск хората, които ни посещават. И, разбира се, нашето население, каза министърът в интервю за Асошиейтед прес.

Гръцкото правителство наложи ограничителни мерки още в началото на епидемията, с което задържа броя на заразените на значително по-ниско равнище в сравнение с други страни в Европа.

Ограниченията постепенно се премахват и животът се нормализира. Гърция е силно зависима от туризма и правителството иска да привлече туристи от чужбина за летния сезон. Страната тъкмо започна да се възстановява от тежка финансова криза, продължила едно десетилетие, посочва АП.

Правителството е планирало график за рестартиране на туризма в два етапа. От 15 юни посетителите ще могат да летят до Атина или Солун. Директните международни полети до регионални летища, включително до островите, ще бъдат разрешени от 1 юли.

Миналата седмица Гърция обяви, че няма да налага карантина на посетителите от 29 държави, но те може да бъдат подложени на тестове за коронавирус на случаен принцип. Новината разгневи някои държави, включително съседна Италия, която не е включена в списъка.

По-късно правителството внесе яснота, че мерките се отнасят за полети от конкретни летища, а не от държави.

И през юни се удължава превантивната карантина на пътниците, които влизат в Гърция, а до 15 юни остава в сила забраната за влизане в страната на граждани на страни извън ЕС, предаде АНА-МПА.

По-конкретно карантината ще бъде отменена на два етапа - през първата и през втората половина на юни. До полунощ на 14 юни ще бъде в сила правилото, че всички пътници, включително гръцки граждани, които идват от чужбина, ще бъдат подлагани на задължителен тест за коронавирус.

От 15 до 30 юни тази процедура ще бъде прилагана само за пътниците, които пристигат от страни с висока степен на опасност от зараза с коронавирус, както са определени от организацията за въздушна безопасност на ЕС.

Позволява се предлагането на напитки като кафе, сокове и др., но остава забраната за озвучаване с музика, организиране на събития и използването на баровете за престой на клиентите. Позволява се сервирането само на напитки и пакетирана храна на плажа. Заведенията, които нарушават отраниченията, са заплашени от глоба от 5 хиляди до 25 хиляди евро и затваряне от 15 до 20 дни.

Максималният брой на плажуващите се определя на 40 души на 1000 квадратни метра, а минималното разстояние между центровете на чадърите - на 4 метра. Разстоянието между отворените чадъри трябва да бъде поне 1 метър между периметрите на сенниците им..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай