Петролът рязко падна, Суецкият канал се раздвижи

Въпреки освобождаването на кораба, не е ясно как ще се оттласка с такъв товар

Петролът рязко падна, Суецкият канал се раздвижи | StandartNews.com

Цените на нефта рязко паднаха, след като заседналият кораб “Евър Гивън” в Суецкия канал бе преместен и отпуши плаването, съобщи Ройтерс. Така цената за барел петрол падна с почти 2% за броени часове в понеделник от 64,7 на 63,12 долара.

Още преди изгрев-слънце вчера властите в Египет съобщиха, че 400-метровият кораб е изваден от плитчината, в която беше заседнал. През уикенда 14 влекачи издърпваха “Евър Гивън”. Техника за драгиране успяла да подкопае дъното под огромния плавателен съд, а няколко мощни катера го избутали към по-дълбоката част на канала. Според Ройтерс курсът на кораба първоначално е бил коригиран с приблизително 80%, след като под него били изгребани 27 000 куб. метра пясък.

Работниците чакаха приливът да достигне 2 метра, за да възстановят изцяло посоката на кораба, така че той да е разположен в средата на плавателния воден път. Това стана следобед в понеделник и така контейнеровозът бе в състояние да плава и отпуши канала. Уебсайтовете за морски трафик показаха изображения на кораба далеч от бреговете на Суецкия канал за първи път от седем дни. Някои по-малки кораби вече бяха започнали да преминават транзитно покрай заседналия съд.

Шефът на нидерландската компания “Роял Боскалис”, която участва в операцията по преодоляване на кризата със заседналия кораб в Суецкия канал, предупреди, че най-трудната част е била след първото преместване.

“Добрата новина е, че корпусът е освободен, но според нас това е най-простата част. Предизвикателството е това, което предстои – да плъзнете кораба с товара, който носи”, каза Питър Бердовски, изпълнителен директор на “Роял Боскалис”. Той обясни, че за процеса се използва вода под високо налягане за премахване на пясък и глина под носа на кораба, но ако не се получи, контейнерите трябва да се вдигнат. “Носът все още е залепен като твърда скала в пясъчната глина”, каза Бердовски преди освобождавнето на плавателния съд.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси обяви, че египтяните са успели да сложат край на кризата с контейнеровоза.

“А чрез възстановяване на нормалното състояние на нещата, с египетски сили, целият свят може да бъде уверен в пътя на своите стоки и нужди, които се пренасят през тази корабоплавателна артерия”, отбеляза ген. Сиси.

Опашката от търговски кораби, които чакаха каналът да бъде отворен, надхвърли 370, като 25 от съдовете са петролни танкери. Според управата на изкуствения воден път след неговото разблокиране ще са необходими три дни и половина, за да преминат всички тези кораби, тъй като през канала досега максимум 80 – 90 плавателни съда са можели да пътуват на ден.

Неминуемо товарите ще стигат до местоназначението си много по-късно от планираното, като може да има задръствания, когато пристигнат в пристанищата, отбелязва Би Би Си. В резултат се очаква да се увеличат разходите за доставка на стоки до Европа. Експерти в бранша предупреждават, че ударните ефекти върху деликатно балансираните вериги на доставки могат да се усещат месеци напред.

Анализ показва, че блокирането може да струва на глобалната търговия между 6 и 10 млрд. долара седмично загуби и да намали годишния ръст на обмена. Заради ситуацията пък разходите за наемане на някои кораби за доставка на товари от и до Азия и Близкия изток са скочили с 47% до $ 2,2 млн.

Десетки кораби, планирали да пътуват през Суецкия канал, вместо това били пренасочвани към нос Добра надежда около Африка, добавяйки 8 дни плаване и изразходвайки допълнителни около 500 тона гориво.

Египет ще иска компенсации от собствениците на кораба и ще държи капитана отговорен за задръстването.

Властите тепърва ще разследват причините за засядането, като не се изключват технически или природни причини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай