Петкова: 308 км от Балкански поток готови до 2020

Шпионският скандал не е повлиял на отношенията между България и Русия

Петкова: 308 км от Балкански поток готови до 2020 | StandartNews.com

Началото на 2020 г. е крайният срок за стартирането на "Балкански поток". По трасето се работи, първите 11 км - входната точка от турската граница, се изграждат от "Булгартрансгаз" и трябва да са готови през следващия месец, каза Петкова. След това има готова мрежа от 140 км и после ще започне по-нататъшното строителство към Сърбия. До 2020 г. трябва да са готови първите 308 км. Няма предвидени санкции, които България трябва да плати заради забавянето на проекта.

Това съобщи в интервю за бТВ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя очаква, че с построяването на "Балкански поток" приходите от транзитни такси за страната ни ще се повишат. В момента "Булгартрансгаз" получава около 200 млн. лв. До 2020 г. тези приходи ще достигнат до 420 млн., каза Петкова.

Очакваме над 9 млрд. лв. приходи през следващите 20 години, каза министърката.

По повод АЕЦ Белене Петкова обясни, че има 13 заявления за участие в процедурата за стратегически изпълнител. През всичките изминали години обаче в площадката на Белене са потънали 3 млрд. лв. Толкова ще се дадат и за строежа на Турски поток. Държавата ще участва като съакционер в проекта Белене. Северна Македония също е заявила желание за участие с 10%.

Междувременно в началото на октомври животът на 6-и блок ще бъде удължен с още 30 години. Тогава ще му бъде издаден лицензът. Същото се е случило и с 5-и блок, но още през 2017 г. Така на практика и двата блока на АЕЦ Козлодуй получават по 60 години живот всеки.

Теменужка Петкова харесва песента на АЕЦ Козлодуй, създадена и изпята от екипа на централата по повод годишнината й. Министърът обясни, че така екипът е участвал в руската инициатива на "Росатом" "Песен на ядрените градове". Знам, че са спазени всички изисквания за обществените поръчки, разходите за клипа са под праговете за ЗОП, така че той очевидно е струвал под 20 000 лв., каза Петкова.

Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес, заяви Петкова и обясни, че по време на провелото се 17-о заседание на Междуправителствената комисия между Българи и Русия за икономическо и научно-техническо сътрудничество въпросът за така наречения шпионски скандал не е бил повдиган от руска страна.

„По време на заседанието бяха обсъдени абсолютно всички въпроси от двустранен интерес. По никакъв начин тези събития не са повлияли на нашите отношения.“, посочи тя.

Петкова каза, че са били обсъждани важни въпроси в областта на енергетиката, транспорта. „Беше проведено и първото заседание на работната група в областта на транспорта“. Петкова припомни, че още миналата година при заседанието на същата тази комисия в Москва е било взето решение за създаване на такава работна група.

Теменужка Петкова посочи, че други теми, които са били обсъждани са селското стопанство и туризма. „Решенията, които се взимат в рамките на тази комисия и това, което ние желаем, е да получим най-доброто за България. Така че ние сме длъжни да защитаваме и защитаваме своите национални интереси“, каза още Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай