Пенсионните фондове с доходност до 4%

Хората все по-често прехвърлят парите си от едно дружество в друго

Пенсионните фондове с доходност до 4% | StandartNews.com

Натрупаните пари за пенсии в частните универсални пенсионни фондове носят доходност до 4% годишно, въпреки кризата на фондовите борси в началото на пандемията.

Това показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за годишната доходност на фондовете за периода от юни 2019 г. до юни 2021 г., пише "Труд".

За този 2-годишен период, който включва и пандемията, различните универсални пенсионни фондове (УПФ), в които са осигурени работещите българи, родени след началото на 1960 г., постигат годишна доходност между 1,48% и 3,96%. Това е много по-добър резултат от лихвите по банковите влогове на граждани, които от доста време са близки до нулата.

Оказва се, че въпреки срива на фондовите борси и съответно отрицателната доходност на пенсионните фондове в началото на пандемията, за по-дълъг период от време натрупаните пари за пенсия в личните партиди на осигурените нарастват.

Доброволните пенсионни фондове (ДПФ) в повечето случаи постигат по-висока доходност от задължителните универсални фондове. Изключение от това правило е само един малък доброволен фонд, който има под 1% пазарен дял.

За 2-годишния период от юни 2019 г. до юни 2021 г. доброволните фондове са постигнали доходност от управлението на парите за пенсии в диапазона от 1,34% до 5,31%, показват данни на КФН. 

Само за първите шест месеца на настоящата година всички пенсионни фондове в страната имат положителна доходност, показват изчисления на “Труд” на база данни на КФН. Те са постигнали доходност между 1,69% до 4,1%. А доходността на доброволните фондове от януари до юни е в границите между 2,58% и 7,25%.

Хората все по-често прехвърлят парите си от един в друг частен пенсионен фонд, показват данни на Комисията за финансов надзор. Най-често това се дължи на желанието за по-добра доходност. Прехвърлянето може да е свързано  със започването на нова работа, а понякога и самите работодатели сменят фонда, с който предпочитат да работят. През първото тримесечие на годината общо 74 471 души са променили пенсионния си фонд, в който се осигуряват. А общата сума на прехвърлените средства от един в друг пенсионен фонд е над 280 млн. лв., показват данни на КФН.

Фондовете управляват над 17 млрд. лв., прехвърлените средства имат под 2% дял от натрупаните пари за пенсии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай