Пеканов разясни ще отложим ли приемането на еврото

Следващата седмица ще получим отговор от ЕС за Плана за възстановяване

Пеканов разясни ще отложим ли приемането на еврото | StandartNews.com

Догодина трябва да излезе доклад на Европейската централана банка и ЕК, с който да кажат дали страната ни е готова през 2024 г. да се присъедини към еврозоната. Тогава ще бъде суверенно решение на България дали иска да се присъедини по-рано или по-късно – решението трябва да е на редовен кабинет“, обясни служебният вицепремиер Атанас Пеканов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Следващата седмица ще получим отговор на предложенията си в Плана за възстановяване, за много от тях вече знаем, че ще бъдат приети, увери още Пеканов. За други предложения знаем, че има технически дискусии, а за енергетика и върховенство на закона продължават политически дискусии и се очаква да бъдат затворени дискусиите, добави той.

Вицепремиерът отчете и, че относно реформите, свързани с отчетността на главния прокурор, обществените поръчки и антикорупционните мерки Министерството на правосъдието е свършило доста работа. „Това са реформи, заложени в плана. За зеления преход ще продължат нелеки преговори. Индикативната дата за затваряне на въглищните централи е 2038 г., което ще бъде обсъждано и ще искаме да я удължим до 2040 г., но тази дата ще трябва да утвърдена от парламента и освен това да видим каква ще е позицията на европейските институции, които ще искат по-ранна дата. Именно това са преговорите“, коментира Пеканов.

Според него мерките, свързани със зеления сертификат, са правилни, но призна, че вероятно е трябвало да има по-дълъг гратисен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай