Пеканов: Има голям парадокс в икономиката

Защо нямаме инвестиции при положение, че производствените разходи са най-ниски в Европа

Пеканов: Има голям парадокс в икономиката | StandartNews.com

 

Имаме големи притеснения на макроикономическо ниво. Това заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов, отговарящ за евросредствата, по БНР.

Оказва се, че евросредствата, които макар и да са в съществен размер, не ни помагат на нас, българите, достатъчно да наваксаме в дистанцията с икономиката на останалите страни- членки от общността. Въпросът е защо това се случва. Дали защото изпълнението и усвояването на парите не достига по ефективен начин до икономиката на страната или има и други фактори?

Това обаче доказва провала на икономическата политика през последните 10 години, каза Пеканов.

По същия начин стои въпросът и с инвестициите. Защо инвестиционната активност в България е ниска, особено през последните няколко години при положение, че факторите на производството са едни от най-евтините, добави той.

Според него служебното правителство има задачата да зададе бъдещата посока и се надява тя да бъде поета от следващото нормално правителство, което да я разгърне. 

Според него основният проблем е, че хората не усещат как европейските средства стигат до тях, но това не е проблем на европейската концепцията, а на механизмите, които се прилагат в страната ни.

Пеканов заяви, че се е срещал веднъж с Томислав Дончев при придаването на властта, говорили са около час и разговорът с бившия вицепремиер е бил „открит и честен“.

Бихме могли да поддържаме връзка и занапред, макар че имаме различни виждания как евросредствата трябва да се развиват, каза Пеканов.

Нашата основна отговорност е да преведем страната през този период на относителна политическа нестабилност и да гарантираме, че тя не се превръща в икономическа, която да повлияе на живота на хората. Затова всякакви проблеми и недобри практики от миналото, които могат да бъдат премахнати, са важни. Имаме задача да действаме почтено и отговорно, както и прозрачно. Нашата заявка е да върнем държавността, включително институциите да работят така, че да подобряват живота на хората, каза още вицепремиерът.

Той изрази недоволство от нивото на амбиция на Плана за възстановяване и устойчивост и посочи, че е заварил процеса в късна фаза.

Има доста работа по текущата версия на плана. Не е вярно това, че едва ли не ни е оставем и трябва само едно копче да натиснем, за да го пуснем къйм Брюксел. Работим 24/7, за да го спасим, ако успеем и да го подобрим, каза Пеканов и посочи проблемите:

Това, което получавам като сигнали от европейските институции е, че Планът не изпълнява в достатъчна степен амбициозните цели на Европейската комисия като приоритети – зеленият преход, дигитализацията, каза той.

В същото време увери, че целите на ЕК трябва да бъдат напаснати към обстоятелствата в България и да не вредят на нито един регион в страната. Няма да оставим европейските приоритети да бъдат по-силни от нашите национални, заяви Пеканов.

Като проекти за зеления преход той посочи дигитализацията на ЕСО, както и подобряване употребата на възобновяемите източници.

Заяви, че проектите за санирането са приоритет на ЕС, но притеснението на европейските структури е дали правилно се използват средствата и дали това наистина води до подобряване на енергийната ефективност.  Имаме нужда от индикатори, които да показват резултатността, каза Пеканов.

Имаме амбиция да представим до края на мандата да представим на ЕК нашия План. За съжаление, намерих цяла папка с мнения и препоръки от Комисията какво още трябва да подобрим. Част от тях адресират и програмата за санирането, така че ще са необходими нови промени, добави Пеканов.

По думите му бъдещето е в науката и в иновациите, и приоритетите са в технологическото развитие и по-доброто му използване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай