Печалбата на банките намалява, таксите се вдигат

БНБ публикува данниге за януари

Печалбата на банките намалява, таксите се вдигат | StandartNews.com

 

Началото на 2020 години обърна щастливата тенденция на увеличаване на банките печалби от последните години. Кредитните ни истуции отчитат 52 милиона лева положителен финансов резултат, но той е с една трета по-малък в сравнение с онзи преди 12 месеци, съобщи в отчета си БНБ.

В същото време централната банка публикува и информация от 19 банки към края на миналата година, от която става ясно, че  средната стойност на таксите по разплащателните сметки и тегленето на пари в брой се е покачила.

Намалената печалба на банките не е заради рязко намаляване на някой от основните й параметри.

Активите намаляват със 108 млн. лв., но това е незначително в сравнение с общата им сума - 114,1 млрд. лева. Лек спад има при паричните наличности, салдата в централни банки и при кредитите.  За смека на това се увеличават другите депозити на виждане, дълговите ценни книжа и другите активи, коментира инвестор.бг.

Ликвидният буфер на банковата система е внушителен - 29 млрд. лв., ликвидното покритие - 259,8% (при минимум 100%), няма промени в капиталовата адкватност. Брутният кредитен портфейл нараства с 286 млн. лв, но това е едва 0,4%.

Кредитите продължават да растат, но бавно. За бизнеса те са повече със 190 млн. лв. (0.5%), а тези за домакинствата – със 147 млн. лв. (0.6%).

Депозитите в банките намаляват с близо половин милиард. Това е леко притеснителна тенденция, но засега сумата е незначителна - половин процент от общия брой. Намалението идва от развалени депозити на фирми в размер на 764 млн. лв. (което е 2,7%) и на финансови предприятия – със 506 млн. лв, което може да се обясни с приключването на финансовата година.

Депозитите на домакинствата се увеличават с 200 млн. лв, което е едва 0,3%.

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на януари остава 14,4 млрд. лв., но разходите за  обезценка на активи се увеличават с 25 млн. лв., което е двойно за година и сигурно е една от причините за по-ниския финансов розултат.

В края на годината банките бяха задължени да свалят таксите при изпращане или получаване на суми в страни от ЕС заради влязла в сила нова директива. Още тогава те обясниха, че стъпката ще се отрази на финансовите им резултати.

Повечето от кредитните институции веднага обявиха, че предвиждат вдигане на такси по разплащателни сметки и теглене на пари в брой. БНБ сега публикува средният им размер за януари въз основа на наредба за информираност, която прие преди две години.

Според данните й има повишение на средния размер на таксата за откриване на разплащателна сметка и тя вече е 1,94 лв., а с издадена към нея дебитна карта – 1,42 лева.

Закриването на разплащателна сметка пък вече струва средно 3 лева. За обслужване на сметките се плаща средно по 2,39 лв. на месец, а с издадена дебитна карта към сметката - с 0,16 лв. по-малко.

Тегленето на пари в брой от банкомат също се е покачило. От банката – издател струва средно 0,19 лв., но когато е от друга банка то е близо 1 лев.

Внасянето на средства по разплащателна сметка до 3652 лева е без такса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай