Патриотите искат данък “едър земевладелец”

Искаме въвеждането на нов данък в сфера, която не е облагана никога

Патриотите искат данък “едър земевладелец” | StandartNews.com

Искаме въвеждането на нов данък в сфера, която не е облагана никога. В същото време тя се превърна в място за инвестиране на спекулативен капитал, на едно окрупняване на земеделска земя, което не е полезно за българското земеделско производство. Това заяви депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.  "Оказва се, че 4,5 милиона декара земя се владеят от 61 юридически или физически лица, всеки от които притежава по над 20 000 дка. Това по никакъв начин не подпомага икономиката, а напротив - това е начин да има висока доходност, която е абсолютно необлагаема", допълни Веселинов.
В началото на седмицата шефът на земеделската парламентарна комисия Йордан Апостолов, който е от НФСБ, също лансира необходимостта от допълнително облагане на едрите земевладелци.  Той обясни, че през следващите месеци темата ще бъде обсъждана с браншови организации и сдружения на собственици на земеделски земи и наесен ще бъде представен законопроект. Според Апостолов прагът за облагане може да бъде свален и до 10 000 дка.
ВМРО предлага новият налог да бъде местен данък върху собствеността, който да влиза в общинските бюджети. Според изчисленията годишните приходи от него ще са за общо 40 млн. лв. В своя законопроект ВМРО предлага до 30 октомври 2020 г. всички собственици с над 20 000 дка земеделска земя да я декларират в общината по местонахождение на земеделските земи. Общинските съвети трябва да определят размера на данъка за 2021 г. до края на тази година.
От НФСБ обмислят да предложат промяна и на нивата на възнаграждения на рентите и наемите, както и на облагането на доходите от рента. Те трябва да бъдат съобразени с конкретни критерии - нива по области, по икономически райони на планиране или по някакъв производствен признак, както било по Закона за рентата във Франция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай