Пари не се дават, за да не работиш

Това коментира Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на държавната администрация

Пари не се дават, за да не работиш | StandartNews.com

"Икономистите виждахме, че криза се задава и без пандемия", каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на държавната администрация. По думите му при първата вълна в България мерките са били добри и са постигнали добри резултати.

"Парите не падат от небето, а са от държавния бюджет, идват от дефицити и дългове. Означава всички да задлъжняваме, за да може някой, който е поискал, да получава".

Василев подчерта, че винаги е бил поддръжник на идеята за по-умерени мерки спрямо бизнеса:

"Да се пази здравето на държавния бюджет е важно, а не да се раздават пари на всеки, който поиска. Не е здравословно да се дават пари на хора и фирми, за да не работят. По-добре е да се подкрепят само тези сектори, които са пострадали, а не на всички". 

Николай Василев посочи, че държавите, които са изхарчили най-много пари през пролетта, са изпаднали в най-голяма рецесия след това.

"Неработенето е дефиниция за рецесия", обясни той.

"Кой е казал, че 2021-ва ще е по-лека? Подкрепях, че бюджетът до септември беше на излишък, това беше много положителен. Друг е въпросът, че от лятото, когато започнаха призивите за оставка, правителството реше да харчи много

. Бях много разочарован и изненадан от това. Сега правителството реши да харчи много и вдигна възможността за дефицит с 5 млрд. лева, примерно. За догодина се предвижда един дефицит от 5 млрд. лева, т.е. за няколко месеца можем да изхарчим 10 млрд. лева.

Това няма да ни извади от никаква криза, а държавата ще натрупа дългове и дефицити, от които бъдещи правителства може би няма да могат да излязат".

Икономистът подчерта, че би подкрепил по-големите харчове, ако те са за покриване на медицински нужди в пандемията- - за линейки, ваксини и т.н. По думите му харченето е предизборно и това не приемливо:

"Ако сега сме в добро финансово състояние, то не е защото в последните години е намалял дългът, а защото в предходните години той е бил много нисък.

Сега със страшна сила ще разрушим тази финансова стабилност и трябва да дойдат много реформаторски правителства, с много тежък дневен ред, които след години на реформи и на икономии да върнат тази ситуация обратно на старата траектория. За мен тази нова траектория е груба грешка". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай