Паника. Масово в отпуск зарази зелената тапия

Шефове командироват ваксинирани служители в търговските центрове

Паника. Масово в отпуск зарази зелената тапия | StandartNews.com

Сертификатите удрят маса семейства. Шефове командироват ваксинирани служители в търговските центрове, достъпни само със зелен сертификат, а тези, които нямат имунизация срещу коронавирус, ги местят в свои малки офиси извън ограниченията. Това показа проверка на „Монитор“ в столичните Хали.

В големите магазини, където няма алтернатива за неваксинираните, се предлага те да излязат в неплатен отпуск или да работят само на открито, защото там откриват сергии на паркингите за клиентите си без документ за ваксина.

Според мнозина търговци въвеждането на зелен сертификат за закритите големи обекти на практика принуждава работодателите да пускат свои служители в неплатен отпуск.

Според председателя на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев няма чак толкова масово пускане на работници и служители в неплатен отпуск заради ограниченията, породени от въвеждането на зеления сертификат.

Той припомни, че в такива случаи има програма за компенсиране на осигурителния доход на заетите, което е 95% от нетния им доход, тъй като те не дължат върху тези суми данъци и осигуровки.

Заради поредната COVID вълна работодатели залагат отново на въртележки в офиса. Целта е да няма струпване на много служители на едно място и в затворените помещения.

Това обясни изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Той изтъкна, че заради пандемията вече втора година в IT сектора и администрацията работят на смесен режим. Затова според него тази форма се е указала удачна за служителите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай