Панелните апартаменти поскъпнали с до 20 000 лева

Ръстът в цените на имотите в столицата е от 8 до 20% в зависимост от района

Панелните апартаменти поскъпнали с до 20 000 лева | StandartNews.com

Двустайни жилища в панелни блокове в столицата са поскъпнали с 20 000 лева от началото на пандемията досега, пише в.„Телеграф".

Това показва проверка в сайтовете за продажби на недвижими имоти. Ръстът на цените в столицата е от 8 до 20% в зависимост от района и това дали има достатъчно строителство и предлагане на имоти там, коментира Тихомир Тошев от „Кредит център".

Той посочи, че има райони, където поскъпването е с повече от 10 000 евро, но това е заради намаленото предлагане. Тошев заяви още, че в тези райони цената на имотите на зелено дори надхвърля 1000 евро, което преди пандемията беше основно за готови жилища.

Най-предпочитани са готови имоти в центъра и южните квартали, коментира Диляна Христова, генерален мениджър в българска строително-инвестиционна компания. По данни на посреднически агенции в тези квартали жилище с площ от 55 кв. м се търгува на цени между 100 000 евро и 120 000 евро. За сравнение, в жк „Люлин" например на тази цена може да се купи тристаен апартамент в нова сграда и отлично състояние.

Интересът на потребителите да закупуват жилища не намалява заради ниските лихви по ипотечните кредити и по депозитите. Над определена сума вече банките предлагат отрицателни лихви за вложените пари, което преди важеше само за юридически лица, но сега се прилагаи за физически. Това сти­мулира пазара на недви­жими имоти, защото по този начин хората могат да не плащат на банката, понеже си съхраняват парите там и предпочи­тат да закупят жилище.

Вследствие на тези фактори цените на жили­щата вече са с над 15% по-високи от 2008 годи­на, когато беше пикът на стойностите им. Въпреки високите цени жилищата остават тър­сена инвестиция на фона на отрицателните лихви по депозитите.

По данни на Национално сдруже­ние за недвижими имоти ръстът на сделките е най-голям в Пловдив - с 34 на сто, следва София - с 26%, Плевен - 20%, и в Бургас-12%.

Разрешенията за жилищно строителство, издадени през второто тримесечие на миналата година, скочиха с 28,1% на годишна база до 1745. Това е най-големият брой издадени разрешителни за жилищно строител­ство за последните 5 години. Въпреки че броят на разрешенията за административни и офис сгради са намалели с 16,1%, тяхната застрое­на площ се е увеличила със 144,9% на годишна база. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай