Отваря се ножицата между бедни и богати у нас

Пандемията прекъсна впечатляващия икономически напредък на България, отбелязват от ОИСР

Отваря се ножицата между бедни и богати у нас | StandartNews.com

Ножицата между бедни и богати се разтваря сериозно и България, както на много други места. Това  става ясно от черновата на доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, с която БНР разполага. В нея се посочва необходимостта от по-добра бизнес среда, като акцентът пада върху по-малко регулации и по-ясна нормативна уредба. Усилията в борбата с корупцията и престъпността трябва да продължат, категорични са експертите.

Все още няма консенсус по молбата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи генералният ѝ секретар Анхел Гурия. По думите му, цитирани от БНР в следващите седмици ще има нов опит за промяна на ситуацията. 

Днес от организацията представиха вторият си икономически доклад за България. Непосредствено преди официалното му представяне министър-председателят Бойко Борисов е обсъдил пътя на България към членството й в ОИСР във видеоконферентна среща с Улрик Кнудсен.

"Като страна членка на ЕС България покрива значителна част от стандартите и най-добрите практики на ОИСР. Тя е сходно мислеща и с висока степен на готовност за приемане на задълженията на членството в Организацията", е изтъкнал премиерът Борисов пред Улрик Кнудсен.

Министър-председателят е посочил, че в изпълнение на плана за действие и националната тригодишна пътна карта през последните години са били предприети редица мерки за активизиране на сътрудничеството на България с ОИСР. Задълбочаването на сътрудничеството с ОИСР във всички важни области е свързано и с конкретен финансов ангажимент от българска страна, който възлиза на 5 962 452 лева за периода 2021-2023 г.

Какво показа икономическия преглед на страната ни?

Пандемията прекъсна впечатляващия икономически напредък на България. Това е записано във втория икономически преглед на страната ни, извършен от експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От Организацията поздравили България за добрите макроикономически показатели и предупреди, че пандемията от Covid-19 е подчертала необходимостта за по-решителни реформи в редица сектори.

Детайлно е разгледан въпросът за малцинствените групи, като е изведено заключението, че 1/10 от населението у нас е от ромски произход, но то живее в изолирани квартали. Друг важен акцент е върху необходимостта от подобряване на квалификацията и важни реформи в образованието, а като аргумент е посочено, че българските ученици имат среден общ резултат в изследването PISA. Covid кризата засегна сериозно пазара на труда, най-вече заетостта при мъжете и младежите, смятат анализаторите и посочват, че правителствените схеми за запазването ѝ са ограничили негативния ефект, но са необходими още усилия за възстановяването на предкризисните нива.

В икономически план 

ОИСР очаква икономиката ни да отбележи ръст тази година от 3,3 на сто, а безработицата да остане над шест процента. Инфлацията ще бъде 1,4 на сто, а бюджетният дефицит 4,5 % от брутния вътрешен продукт. Иновациите, транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура са от ключов приоритет за развитието на икономиката, която трябва да премине в по-екологични норми и да се откаже от високо въглеродните производства, заключават експертите от организацията.

Първият икономически преглед на ОИСР за България беше изготвен през 1999 г.

ОИСР е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване на жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. В момента в нея членуват 37 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. 22 държави, членуващи в ОИСР, са от ЕС. България е подала официална молба за членство в ОИСР през 2007 г.

В този контекст контактите между представители на България и Секретариата на ОИСР, включително на най-високо ниво, се активизираха през последните години. През юли 2019 г. в рамките на Срещата на върха на Берлинския процес в Познан премиерът Борисов се срещна с генералния секретар Гурия и му връчи план за действие, разработен в сътрудничество със Секретариата на ОИСР. Планът бе представен пред Съвета на ОИСР през септември 2019 г. и бе високо оценен от представителите на страните членки. А за първи път за участие в годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри през 2020 г. бяха поканени и страните - кандидати, сред които България, където още веднъж бе декларирана готовността на държавата ни да започне преговори за присъединяване към ОИСР възможно най-скоро, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай