От автомобилните гуми до ресторантите: Историята на звездите Мишлен

Гордън Рамзи е спечелил 16 през кариерата си

От автомобилните гуми до ресторантите: Историята на звездите Мишлен | StandartNews.com
  • Гордън Рамзи е спечелил 16 през кариерата си

"Тази книга е публикувана в зората на нов век и ще продължи до края му".Това предрече един от основателите на червения гид на Michelin - Андре Мишлен, в предговора към първия екземпляр на книгата, издадена през 1920 г. Първоначално незабележителният пътеводител, който през последния век се превърна в най-влиятелния гид за ресторанти в света, беше раздаван безплатно в магазините за гуми.Но ръководейки се от принципа, че "човек истински цени само това, за което плаща", няколко години по-късно авторите му решават да го продават срещу символичната такса от седем франка.

Пътеводителят се появява години след възхода на френската компания, специализирана в производството на гуми. Тя е създадена през 1889 г. от братята Едуард и Андре Мишлен. Непосредствено след войната двамата братя, които са болни фенове на автомобили, решават да издадат малък пътеводител за родната си страна. Първоначално той включва различни заведения, хотели, ателиета, заведения за хранене и барове.

През 100-годишната си история пътеводителят коренно се променя и днес представлява средно голяма книга с червена корица.Компанията за гуми стига до ресторантите по логичен начин: висококачествените гуми правят възможно пътуването на дълъг път, което от своя страна включва спиране в хотели. Много по-безопасно е да нощувате на доказани места, предполагат братя Мишлен и решават да организират експертна експедиция до хотели. След това се замислят за естественото желание на гостите да се освежат в непознат град и, разбира се, да го направят в доверено заведение.

От 1926 г. ръководството започва да присъжда рейтинги на институциите, докато първоначално има само една звезда Мишлен. Пет години по-късно е въведена нова система - от нула до три звезди.

Ясни критерии за получаване на звездите се появяват едва през 1936 г.

Днес една звезда означава, че ресторантът постоянно предлага качествена и вкусна храна на своите гости.Две звезди показват, че в името на отличната кухня на институцията можете да направите отклонение от туристическия маршрут. А три звезди са свидетелство за страхотната работа на главния готвач, както и за отличното обслужване и атмосферата на ресторанта, за които има смисъл да предприемете отделно пътуване.

През 30-те години на миналия век братята Мишлен успяват да продадат около два милиона копия от пътеводителя.Книгата бързо набира популярност в различни части на страната и всички ресторанти искат  да попаднат на страниците й. Въпреки факта, че с избухването на Втората световна война издаването на ръководството е спряно, копието от 1939 г., пътеводител с подробни карти на градовете на Франция, е бил изключително полезен на съюзническите сили за десанта в Нормандия. Дори било решено да бъде преиздадено с бележка: "Само за служебна употреба" на корицата.Първото издание след освобождението на Париж излиза на 16 май 1945 г.  Оттогава и до днес

инспекторите на Мишлен посещават ресторантите инкогнито

В същото време специалист може да идва в една и съща институция няколко пъти в годината - в различни дни от седмицата и с различна степен на натовареност на ресторанта.Ако внезапно инспекторът заподозре, че институцията го е разкрила, резервацията незабавно се анулира и посещението му се отлага за друга дата.Сега в света около 120 души работят като инспектори на Michelin, повече от половината от тях живеят в Европа, а останалите в САЩ и Азия. Ресторант може лесно да загуби звездите си, ако инспекторите решат, че нивото на кухнята или обслужването в заведението се е влошило през годината. Мисълта за това често довежда до нервен срив ресторантьорите. Най-шумният случай е от 2003 г. -

френският готвач Бернар Лоазо се самоуби заради слухове

за възможно намаляване на рейтинга на ресторанта му. След смъртта на бизнесмена се оказа, че Мишлен не възнамерява да му отнема звездите.Всяка година гастрономията и луксозните медии са във водещи ресторанти със звезда Мишлен по целия свят.

През 2021 г. такъв става ресторант Azurmendi в испанския град Larrabetsu. На терасата на това заведение има градина, където се отглеждат пресни зеленчуци и плодове за гостите, от които главният готвач Енеко Атча създава уникални ястия.

Друг ресторант с три звезди Мишлен се намира в центъра на Ню Йорк. Per Se е известен със своите живописни гледки и специалното си дегустационно меню, което се актуализира всеки ден. Акцентът на заведението е, че ястията, включени в него, не повтарят нито една от съставките. В родината на Червения гид за един от най-добрите ресторанти в момента се смята тризвездният Le Cinq, намиращ се в хотел Four Seasons Hotel George V в Париж. На гостите на заведението се предлага уникално гастрономическо изживяване в

трапезарията, декорирана в стила на една от залите на двореца Версай

Светът на висшата кухня обикновено е доминиран от мъже. Въпреки това всяка година все повече жени доказват своите умения: например през февруари 2021 г. главният готвач на лондонския ресторант Core by Clare Smyth - Клер Смит, стана една от двете жени готвачи, наградени с максимален брой звезди от ръководството на Michelin за Великобритания и Ирландия.Смит отдавна работи под ръководството на известния британски готвач, ресторантьор и телевизионер Гордън Рамзи, който е спечелил 16 звезди на Мишлен през цялата си кариера.

"Ние ще ви научим да бъдете лидер. Маргарет Тачър беше млада жена, която управляваше държава. Вие ще управлявате кухнята ", обещава Рамзи.Пророчеството се сбъдва: Смит става готвач на 28-годишна възраст, наследява звездите, присъдени на институцията и успява да ги запази. Историята на успеха на Michelin, която стана много по-привлекателна след смяната на фокуса, не е уникална. Половин век по-късно на пазара се появи нов основен играч - Pirelli, чиито календар дори задмина по слава Червения гид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай