Още сме в играта за VW

Страната ни може да предостави редица конкурентни предимства

Още сме в играта за VW | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов коментира пред германско издание, че България продължава да се бори за голямата инвестиция на „Фолксваген“ на Балканите. Страната ни може да предостави редица конкурентни предимства въпреки ограниченията на европейското законодателство, което забранява държавния протекционизъм за частните компании, смята българският премиер. Той изтъква действащия плосък данък от 10% за бизнеса и работещите, данъка върху дивидента, който при този вид инвестиции е нулев в страната, насърчаващото бизнеса законодателство и държавната подкрепа, комбинирани с добри транспортни връзки и ниски разходи за работни заплати.

Другият претендент в борбата за завода – Турция, в случая печели от това, че не е задължена да се съобразява с политиката на Европейския съюз, но това в никакъв случай не ограничава шансовете на България, смята и Иван Михайлов – президент на автомобилния клъстер у нас.

На финалната права на състезанието страната ни стои повече от сериозно, а шансовете да бъде предпочетена пред Турция са напълно реални. Защото България покрива изцяло изискванията на инвеститора и предлага стабилна икономическа среда, конкурентна данъчна система и доказано желание да насърчава развитието на силна национална индустрия като автомобилостроенето. България си е поставила за цел по-нататъшното разширяване на автомобилната индустрия. Според данни на правителството в сектора работят 250 компании с 65 000 служители, които произвеждат части за 90% от автомобилите, които се движат в Европа. Продукцията генерира 10% от брутния вътрешен продукт на страната, а оборотът за миналата година се изчислява на повече от 5 и половина милиарда евро. Затова от бранша вярват, че са готови за следващата голяма стъпка – производството на автомобили. И смятат, че могат да покрият високите изисквания на германския инвеститор към България.

„Срещу нашата оферта Турция предлага огромния си пазар, а „Фолксваген“ разчита да продава около 40 000 автомобила годишно в страната, голяма част от които ще изкупува държавната администрация. Освен това срещу нас стои доказан автомобилен производител с опит и квалифициран персонал“, отчита Иван Михайлов. „И след като страната ни пребори конкуренцията на десет от локациите в няколко източноевропейски държави, включително признати автомобилни производители, сега остава в битката единствено с Турция и с реални сериозни шансове.“

Очаква се в новия проект инвеститорът да вложи един милиард и 300 млн. евро, да отвори 5000 работни места и да произвежда няколко от марките на „Фолксваген“.

Окончателното решение се очаква до края на август или най-късно през септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай