Още 200 млн. лева в подкрепа на бизнеса

Откъде може да получим средства - интерактивна платформа дава подробна инфорамция

Още 200 млн. лева в подкрепа на бизнеса | StandartNews.com
  • Четири процедури стартират през октомври, съобщиха от министерството на икономиката
  • Откъде може да получим средства - интерактивна платформа дава подробна инфорамция

200 млн. лева безвъзмездна финансова помощ са предвидени за бизнеса. Средствата са по оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" /ОПИК/, а четирите процедури ще стартират до края на октомври. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Яна Топалова.
Една от процедурите е в подкрепа на т.нар. "големите-малки" компании с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. Тя ще бъде с бюджет 78 млн. лв., като парите са за осигуряване на ликвидност, на оборотни средства и покриване на разходи на фирмите. Втората процедура е "Адаптиране на дейността на МСП в контекста на COVID-19" с бюджет също от 78 млн. лв. Тя ще бъде за реорганизиране и създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия.
"Подписахме договорите с министерствата на транспорта и на туризма, които ще са директни бенефициенти за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК. Договорите са за процедури за подкрепа на малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози с бюджет от 30 млн. лв., както и процедура за подкрепа на туроператори и туристически агенти с бюджет от 10 млн. лв", обясни Топалова.
Взето е решение на Комитет за наблюдение на Оперативната програма по процедурата "Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" да се наддоговори с ново разпределение на средствата в размер на 68 млн. лева, при спазване на първоначално заложеното в Условията за кандидатстване по процедурата. "Това значи, че компании, които вече са одобрени по процедурата, ще получат финансиране на своите проекти за бъдещите си инвестиции в машини и оборудване за увеличаване на производството", подчерта Топалова.
Тя съобщи още, че е приключил прегледът на всички над 27 хил. проектни предложения по процедурата за подкрепа на микро и малки предприятия и до края на седмицата ще бъдат изплатени 173 млн. лв. към над 21 хил. компании. "Предстои сформирането на нова Оценителна комисия, която да преразгледа отхвърлените 6 хил. проектни предложения поради непредставяне в срок или непредставяне съгласно изискванията на допълнително изисканите им документи, за да подпомогнем и тях", заяви зам.министърът. Стартирала е оценката и на процедурата за подкрепа на средни предприятия,  като се очаква да приключи до средата на ноември.
Освен грантови схеми, мерките за подпомагане на българския бизнес включват и възможности за кредити при облекчени условия чрез Българска банка за развитие. "През ББР по антикризисните мерки в икономиката са инвестирани над 140 млн. лв., като от тях над 60 млн. лв. са отпуснатите кредити на фирми по "Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия", отчете Топалова.
Заместничката на Лъчезар Борисов посочи и възможностите за бизнеса чрез Фонда на фондовете, както и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която   предоставя на фирмите възможност да работят при условия на отложено плащане в условията на пандемия, като осигурява застрахователно покритие. Яна Топалова откри онлайн събитието "Government2Business: Държавата в подкрепа на бизнеса". То е част от активната работа за консултиране на фирмите. Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и среден бизнес /ИАНМСП/ обяви и старта на съвместния проект с Фонда на фондовете - МСП съветник - интерактивна платформа, която дава подробна информация за възможностите за финансова подкрепа на предприятията от страна на редица институции. Приложението ще е налично на сайта на Министерството на икономиката и на  Агенцията, а съвсем скоро и на сайта на Фонда на фондовете. То ще дава възможност и за консултации от експертите на инициативата, като компаниите предварително ще попълват анкета, която ясно да определи нуждите им.
На 2 октомври министърът на икономиката лъчзар борисов съобщи, че общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура "Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" са в размер на 139 116 192 лева. Помощ са получили близо 17 хил. фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай