Обявиха каква ще е компенсацията за абонатите на газ

Таванът за помощите за бизнеса за тока става 250 лева

Обявиха каква ще е компенсацията за абонатите на газ | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Александър Николов обясни какви ще са компенсациите за битовите потребители на природен газ.

Екипи на енергийното и финансовто министерства работят усилено, за да може обезщетенията да включват и месец декември 2021 г.

За базова цена на газа се определя 48,84 лева на мегаватчас. Компенсацията ще бъде в размер на 50% от повишенбието над тази сума. Например януари цената на природния газ е 133,41 лева за мегаватчас. От тази стойност ще се извадят 48,84 лева и 50 на сто от това се получава 42,30 лева на мегаватчас. Това ще е сумата за подпомагане за месец януари тази година, обявни аместник-министърът на енергетиката Ива Петрова. За декември компенсацията е 26,77 лева за мегаватчас, посочи тя.

Структурата на изплащане и компенсацията ще бъдат допълнително уточнена. Всички компенсации подлежат на допълнително потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия.

По повод промените в структурата на компенсациите за електрическа енергия за небитовите потребители, министър Николов припомни, че първоначалното предложение се изчисляваше като 75 на сто от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена в сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за съответния месец, но не повече от 30 процента от реалната борсова цена. Това предложение сега може да се промени, защото очакванията за прекалено високи цени на тока за бизнеса, които бяха от порядъка на 750 лева за мегаватчас, не са факт и пазарът в момента се движи в по-ниски стойности. Това позволява министерството да бъде по-гъвкаво относно ограничението от 30 процента от реалната борсова цена. Затова таванът, който ще бъде предложен като структура, ще бъде 250 лева на мегаватчас.

Промяната, която е свързана с променения таван, ще бъде валидна от януари. Тази промяна трябва да бъде потвърдена след ново решение на Министерски съвет и тя ще трябва да се получи нова нотификация от страна на ЕК. Поради това, че пазарът се променя динамично, ще се прави преглед на цялата система, ще има срещи с бизнеса, както и с дружествата, които са под шапката на Българския енергиен холдинг, така че да няма застрашена инвестиционна и ремонтна програма, съобщи БТА. Ще се наблюдава и структурата на Фонда за сигурност на енергийната система, но засега ще се запази тази структура с таван от 250 лева на мегаватчас, допълни министър Николов.

Той уточни, че се запазва структурата на 75 процента от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред", като единствената промяна е, че таванът вече няма да е 30 процента от цената, а фиксирана сума до 250 лева на мегаватчас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай