Омикрон срина борсите, петролът поевтиня, печелят ваксините

Акциите на „Пфайзър“ поскъпнаха с над 6%, а на „Модерна“ скочиха с над 20%

Омикрон срина борсите, петролът поевтиня, печелят ваксините | StandartNews.com

Борсите се сринаха, след като новият вариант на коронавируса Омикрон, открит първо в Южна Африка, се разпространи по цял свят, предаде АП, цитирана от Телеграф.

Случаи на новия щам бяха потвърдени в редица европейски страни като Белгия, Германия, Чехия, Италия, Великобритания и Нидерландия. Израел стана първата държава в света, която затвори границите си за чужденци в опит да забави разпространението на Омикрон.

Индексът Ес енд Пи падна със 106,84 пункта, или 2,3 процента, до равнище от 4594, 62 пункта. Това бе най-лошият ден за основния индекс на Уолстрийт от февруари.

Цената на петрола падна с около 13% - най-големият спад от началото на пандемията. Това на свой ред придърпа надолу акциите на енергийните компании. Акциите на „Ексон“ поевтиняха с 3,5%, а на „Шеврон“ - с 2,3%.

Друг основен борсов индекс в САЩ - "Дау Джонс", слезе с 2,5 процента до равнище 34 899, 34 на фона на съобщенията за разпространение на Омикрон. Това е най-значителният спад в процентно отношение на този индекс за ден търговия от октомври 2020 г. А технологичният индекс "Насдак" изгуби 353,57 пункта, или 2,2%, и се срина до 15 491,66 пункта.

И за трите индекса това е най-значителното понижение за "черен петък" за цялата история на търговията. Обикновено този ден се отразява положително на борсите заради резкия скок на потреблението. Както обаче изтъкна телевизия Си Ен Би Си, посещенията в магазините за търговия на дребно в САЩ на Черния петък са спаднали с 28,3% в сравнение с нивата от 2019 г. При онлайн продажбите също има спад. Тази година на Черния петък бяха похарчени $8,9 млрд., а през 2020 г. - около 9 млрд. долара.

Спадът на американските борсови индекси на фона на съобщенията за разпространение на новия щам на коронавируса Омикрон е очакван, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от агенциите."Очаквано. Това се случва винаги, когато броят на заразените с коронавируса нараства", каза американският лидер в отговор на журналистически въпрос.

Производителите на ваксини против коронавируса бяха сред най-големите печеливши от появата на новия вариант и последвалата реакция на инвеститорите. Акциите на „Пфайзър“ поскъпнаха с над 6%, а на „Модерна“ скочиха с над 20%.

Световната здравна организация (СЗО) определи новия вариант като "предизвикващ тревога".

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията изрази сериозни притеснения, че разновидността Омикрон може значително да намали ефективността на съществуващите ваксини и да увеличи риска от повторно заразяване.Южноафриканците, които са се заразили с варианта Омикрон на новия коронавирус, не боледуват тежко, предадe ДПА. Случаите на инфекцията в страната, където за първи път беше открита тази разновидност на Covid-19, не са сериозни, каза пред Би Би Си Анжелик Кутзи, председателка на Южноафриканската медицинска асоциация. Тя обаче подчерта, че изследванията на Омикрон все още са в много ранен етап. Кутзи добави, че едва 24% от населението на страната е напълно ваксинирано. "Пациентите се оплакват най-вече от болки в тялото и умора, силна умора. Това наблюдаваме при по-младото поколение, а не е при по-възрастните хора," обяснява тя. Заразените с новата разновидност не са настанявани директно за лечение в болница.

В коментари за други медии обаче Анжелик Кутзи изрази притеснения за възрастните хора, които имат съпътстващи заболявания като сърдечни проблеми, високо кръвно или диабет. Симптомите на Омикрон са необичайни, но не са тежки, казва лекарката, която е първата, съобщила за вероятността за нов вариант на Covid-19. Кутзи, чийто кабинет е в Претория, започнала да приема в началото на ноември пациенти с нетипични прояви на Ковид-19, оплакващи се от голяма умора.

Вижте всички новини днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай