Ново начало? Престрашете се!

5 съвета, които ще ви гарантират блестящ кариерен (ре)старт

Ново начало? Престрашете се! | StandartNews.com
  • 5 съвета, които ще ви гарантират блестящ кариерен (ре)старт

Намирането на нова работа със сигурност е предизвикателство за повечето хора. Кризата, породена от COVID-19, засили предпазливостта и колебанията на специалистите при вземане на решение за смяна на работата. От друга страна, поради създалата се неяснота, работодателите “замразиха” процеса по подбор на персонал. Вследствие, през 2020 и първото тримесечие на 2021 година станахме свидетели на необичайно затишие в иначе динамичната HR-индустрия. Отминаха ли тези времена, има ли причина да отлагаме кандидатстването за нова работа и кои са най-важните неща, които ще ни отличат от останалите кандидати и ще ни гарантират блестящо представяне на интервю за работа? Вижте петте съвета на Career Show за успешен (ре)старт на кариерата:

Не отлагайте за утре. През 2020 година кризата, свързана с COVID-19, осезаемо повлия на пазара на труда. Подтикнати от непознатата и неясна ситуация, работодателите бяха предпазливи при намиране на нови попълнения в екипите. Оказа се обаче, че апокалиптичните сценарии в много сектори на икономиката не се осъществиха и пазарът на труда започва своето постепенно възвръщане към нормалната динамика. Ако сте си поставили за цел да започнете ново начинание, не отлагайте и не се страхувайте от промяната.

Къде да търсите нови възможности. Разбира се, първото, което изниква в съзнанието ни, когато става въпрос за търсене на нова работа, са сайтовете за обяви. Те обаче далеч не са единственият начин, по който работодателите търсят нови попълнения в екипите си. Разгледайте кариерните страници на компаниите, които ви интересуват. Там ще намерите най-актуалните възможности за развитие, които предлага компанията. Последвайте страниците на компаниите в социалните мрежи. Нови отворени позиции или позиции, за които все още се търсят подходящи кандидати, често се комуникират там.

Всички гореспоменати методи обаче имат един основен недостатък - липсата на личен контакт. От тази гледна точка превес вземат кариерните изложения. Събития като Career Show 2021, които дават възможност да се срещнете очи в очи с множество работодатели, ви дават чудесна възможност да се ориентирате в предлаганите възможности. От друга страна, личният контакт с работодателите е вашият шанс да направите добро първо впечатление, да дадете конкретна информация за уменията и компетенциите си и многократно да увеличите шанса си да бъдете поканени на интервю.

Първа работа? Какво трябва да знаете. Намирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад талант. Ориентирането в необятното море от обяви за работа, правилното разчитане на обяви за работа, подготвянето на автобиография със сигурност са процеси, които лесно могат да доведат до демотивация. Има няколко неща, които можете да направите, за да дадете успешен старт на кариерния си път:

Търсете работа целенасочено: имате инженерно образование и говорите немски? Не кандидатствайте за всяка обява, която изисква владеене на немски език. Определете сферата си на интерес и индустрията, в която искате да се развивате и насочете енергията си в тази посока. 

Напишете си домашното: Ориентирайте се в настоящата обстановка за сектора, в който искате да се развивате. Разучете компаниите, които се занимават с интересуващата ви дейност. Разгледайте отворените им възможности, вижте уменията, които се търсят най-често в обявите. Помислете кои от тях сте придобили и кои следва да усъвършенствате и намерете начин да го направите.

Бъдете в крак с тенденциите: Абонирайте се за известията на кариерния център на университета си, следете и участвайте в събития, свързани с кариерните ви търсения. Разберете какви са тенденциите в писането на автобиография и как да привлечете вниманието към себе си. Разучете кои са най-ценените качества, които търсят работодателите. Полезни насоки в това направление, например, ще получите на безплатното онлайн събитие START by Career Show, посветено на успешния кариерен старт. В събитието ще се включат признати експерти с богат опит в HR-индустрията, кариерни коучове и ментори, които ще споделят тънкости “от кухнята” за най-ценените качества, които търсят работодателите при наемането на нови служители.

Интервю за работа: изпит или беседа? Поканени сте на интервю за работа? Поздравления! Сега най-важното е да не забравяте, че интервюто за работа не е изпит и вашата цел не трябва да бъде да доказвате своите свръхспособности. Запознайте се добре  изискванията, описани в позицията, за която кандидатствате и поискайте разяснения за тези от тях, които не са ви ясни. Не убеждавайте интервюиращия, че можете всичко - никой не очаква това от вас. Задавайте ответни въпроси и се уверете, че добре разбирате условията на труд в компанията и възможностите за развитие, които имате в нея.

Бъдете уверени в себе си, но не самонадеяни. Увереността в собствените възможности и потенциал е високоценено качество сред работодателите. Следва обаче да не прекрачвате тънката граница между увереност и самонадеяност. Демонстрирайте вяра в компетенциите и възможностите си, но и осъзнатост, че ще се сблъскате с нова и непозната действителност и готовност да се учите и усъвършенствате.

Разберете как да дадете блестящ (ре)старт на кариерата си на START by Career Show на 12 август. Участието е безплатно след задължителна регистрация: https://careershow.bg/events/start/ 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай