Новите шефове на БДЖ обещават:  Повече влакове, по-добра услуга

Ще изкараме дружеството от 19 век, работим за това пътниците и работещите в железниците трябва да се чувстват добре, уверяват ръководителите

Новите шефове на БДЖ обещават:  Повече влакове, по-добра услуга | StandartNews.com

Повече влакове, по-добро обслужване на пътниците. Това обещават новите шефове на БДЖ. 

„От това, което сме успели да свършим в рамките на три седмици, откогато сме тук, можем да кажем, че всичко е под контрол. Финансовото състояние на дружеството е стабилно. Правим всички възможности да предоставим по-качествена услуга на клиентите на БДЖ“, заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ инж. Никола Василев.
„Преди нас е имало определени разногласия в съвета на директорите, но чисто оперативно колегите са свършили добра работа по отношение на финансовото положение на дружеството“, коментира инж. Василев. Той посочи, че ръководството е набелязало план, по който да работи. 

„Имаме три основни цели, които сме си поставили - максимална удовлетвореност на клиента, максимална сигурност на пътниците и подобряване условията на труд", обяви инж. Никола Василев.
 „Искаме хората, които работят за БДЖ, да се чувстват добре и да се чувстват горди, че работят за дружеството, защото БДЖ е един символ в държавата. Това е идеята, с която ръководството сме дошли тук - да направим нещо добро за тази фирма“, обясни той. „Опитваме се да изкараме БДЖ от 19 в., като  въвеждаме иновационни системи. Това, което следим в момента, са основните показатели в дейността на двете дружества - наличие на локомотиви, състояние на влакове, комуникация с клиенти.“, посочи изпълнителният директор.
Разширява се и информационното обслужване към клиентите. На сайта на БДЖ вече има актуална информация за закъсненията на влаковете. "Ще въведем в най-скоро време и актуална информация за движение на влаковете, за което работим заедно с колегите от НКЖИ", обеща инж. Василев.
Той увери, че се работи активно за придобиването на нови вагони.  „Имаме необходимост от това и ще се опитаме в най-кратък срок да наемем такъв, за да можем да изпълняваме графика на движение. В нашия план, който разработваме, основно се осланяме на това, с което ще можем да разполагаме в най-кратко време. Най-лошото, което може да се получи, е компанията да изпадне в задължения, които не може да покрие. Затова, поемайки някакъв ангажимент, тя трябва да бъдем сигурни, че може да ги изпълним“, каза още той.
Дружеството може да отдели до 2 млн. лв. през 2019 г. за наем на подвижен състав, каза Григори Григоров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ".
По думите му,  счетоводната печалба за 2018 г. на групата ще бъде в рамките на 10 млн. лв. „В двете дружества на БДЖ работят около 2500 души и за тази година в момента нямаме планове за преразглеждане на числеността на персонала“, каза още Григоров. Той допълни, че бюджетът на дружеството ще е готов до 15 февруари и ще е с 20 млн. лева повече, отколкото през 2018 г.  "Все още не са изчистени оперативните задължения. Финансовият ресурс, който ни се предоставя, трябва да е достатъчен и за нов състав, и за изчистване поетапно на оперативните дългове. Определили сме си като програма това да стане до 2024 г., когато изтича договорът на БДЖ "Пътнически превози" с държавата и компанията трябва да е готова за новите условия, с които ще оперира след това", каза още Григоров. По думите му, приходите на БДЖ са около 350 млн. лв. годишно, като половината са субсидия на държавата. 40 млн. лв. е капиталовият трансфер на година с основна задача модернизация на състава. Има подписано споразумение с НКЖИ за периодично плащане на дълговете от 80 млн. лв. „ Средно месечно им даваме по 5-6 млн. лв. и  ги изплащаме регулярно. Стараем се те да не се увеличават“, каза още Григоров.

Във връзка с поръчка за ремонт на влакове бе уточнено, че при отварянето на офертите се  оказало, че е останал само един участник. Затова комисията, която е разглеждала тази процедура, е предложила да бъде прекратена.

„Основната задача на „БДЖ – Пътнически превози“ е най-вече подобряване графика на движение на влаковете, защото това би довело до прилив на пътници и повишение на приходите. Има доста причини за това, графикът да не е добър, но доста от нещата са и организационни. Другата цел е отношението към пътника – целта ни е хората, които работят в БДЖ – "Пътнически превози" да имат такова отношение, че пътникът наистина да се чувства пътник. Целта ни е подобряване културата на общуване на нашите служители“, заяви и управителят на БДЖ инж. Христо Иванов. 
За тази година са предвидени 59 ремонта в депата на дружеството. "Това е първото, което ще направим, за да можем да постигнем планираното", каза инж. Иванов.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай