Понеделник,

Нови факти за фалита! Какво става в Пловдив

От: Редактор -
18828
Нови факти за фалита! Какво става в Пловдив
A
A
A

Изскочиха нови подробности за фалита на първата фабрика в Европа за нитрилни ръкавици, която бе открита през лятото на миналата година в Южната индустриална зона на Пловдив и която вече пусна кепенци.

Молба за откриване на производство по несъстоятелност е внесена през октомври 2022 г. в Софийски градски съд от Антон Петров – изпълнителен член на „ППС Мануфакчъринг“ АД - София и един от съдружниците с дял от 33 % при учредяването на дружеството през 2021 г.Тогава негови ортаци са били Димитър Стамов също с 33% и Георги Петков с 34%, пише "Марица".

Георги Петков фигурира и в борда на директорите на кипърския БТЛ Холдинг, който строи фабрика за медицинска техника на мястото на бившата кожухарска фабрика „Пулпудева“ под тепетата.

На практика инвестиция в размер за близо 15 млн. лв. може да отиде в историята, ако не се яви купувач за поточната линия за нитрилните ръкавици с капацитет над 800 000 ръкавици на ден.

Предстои частен съдебен изпълнител да обяви публична продан за оборудването. Заводът е построен с ипотечни кредити от Обединена българска банка чрез ДЗЗД Фонд за устойчиви градове и „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД. Идеята за неговото изграждане идва покрай COVID-19 и очакванията консумацията на нитрилни ръкавици в световен план да се увеличава.

Влошен бизнес климат и забавяне на доставката на производствената линия от Малайзия, увеличение на цената на контейнерния транспорт, забавяне на корабни доставки, както и скок на цените на основната суровина, курса на долара, инфлацията, тока, газа и не на последно място – дъмпинг от китайските производители, са мотивите за исканата несъстоятелност на дружеството.

През 2021 г. Фондът за устойчиви градове одобри финансиране за проекта „Стартиране на производство и изграждане на фабрика за нитрилни ръкавици“ на „ППС Мануфакчъринг“ АД.

Бяха отпуснати средства в размер на над 12 млн. лв., от които над 7 млн. лв. съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“, предоставено чрез Фонд на фондовете. Ипотечният кредит от ОББ е за над 1,2 млн. лв. Също през 2021 г. дружеството получи и удостоверението за инвестиция клас А в размер на 4,7 млн. лева.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com