Нов мегаиграч с интерес към летище София

Най-големият летищен оператор в света Aena обмисля да участва в надпреварата за концесия на аеропорта ни 

Нов мегаиграч с интерес към летище София | StandartNews.com

Испанският летищен оператор Aena обмисля да участва в надпреварата за концесията на Летище София. Aena се интересува и от бъдещата концесия на летища в Колумбия и няколко в Куба – Санта Клара, Варадеро и Койо Коко, обяви в интервю за днешния брой на El Pais председателят на компанията Мауриси Лусена, цитиран от investor.bg.

За интереса на испанския летищен оператор, който обслужва летището в Барселона и това в британския град Лутън, към концесията на Летище София писа преди няколко седмици испанското издание Expansion. Тогава обаче информацията не бе от официален източник, а от анонимен, който твърди, че държавната испанска компания ще участва в концесията в партньорство с австралийската First State. Стратегията на дружеството предвижда растеж с проекти извън страната.

Aena оперира 46 летища в Испания и участва директно и индиректно в мениджмънта на 16 аеропорта в Европа и САЩ, включително и лондонското Luton. По данни на центъра за авиация CAPA, Aena е най-големият летищен оператор в света.

До днес единственият кандидат, който официално потвърди своите намерения да участва в тръжната процедура по отдаване на концесията на Летище София, бе британската компания Manchester Airport Group. От компанията коментираха пред медии, че са запознати с търговските условия на концесията, които са „много подобни на тези по други места по света и в Европа“.

Според редица медии възможни кандидати за софийското летище са германският оператор Fraport, който участва в управлението на летищата във Варна и Бургас, и френският концерн ADP.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай