Нов клас кредитори предлага финансовото министерство

В момента текстовете от Закона за банковата несъстоятелност не отразяват спецификата на финансовите инструменти с различни нива на подчиненост, които се издават в държавите с по-развити финансови системи.

Нов клас кредитори предлага финансовото министерство | StandartNews.com


Да се въведе нов клас кредитори, предлагат от Министерството на финансите с промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Става въпрос за такива, които са притежатели на непривилегирован необезпечен първостепенен дълг, който следва да има по-висок ред от притежателите на инструменти на собствения капитал и подчинен дълг, и по-нисък ред спрямо притежателите на други инструменти на необезпечен първостепенен дълг, пише investor. bg.

В момента текстовете от закона не отразяват спецификата на финансовите инструменти с различни нива на подчиненост, които се издават от институциите и предприятията в държавите с по-развити финансови системи.

Според мотивите към законопроекта измененията са свързани с транспониране на Директива 2017/2399. В документа от Брюксел, наред с банките, попадат и инвестиционните посредници, както и някои финансови институции, финансови холдинги и финансови холдинги със смесена дейност, по отношение на които се прилагат правилата на общата търговска несъстоятелност.

От обосновката на финансовото ведомството става ясно още, че целта на предложените изменения е да се гарантира правна сигурност за банките и инвестиционните посредници, спрямо които се прилагат минималните изисквания за приемливи задължения, като се осигури яснота относно критериите за приемливост на задълженията. Промените касаят и инвеститорите, тъй като се създадава яснота относно третирането на новия вид необезпечен пъростепенен дълг при несъстоятеност.

Измененията не са свързани с разходването на финансови и други средства от страна на засегнатите дружества, напротив - ще позволят да се намалят разходите на банките за спазване на изискването за подчиненост, както и евентуалните отрицателни последици, свързани с разходите за финансиране.

От мотивите става ясно още, че институциите ще имат възможност да продължат да емитират за целите на своето финансиране (или по други оперативни причини) свързания с по-малко разходи обикновен първостепенен дълг и да емитират дълг от новия непривилегирован първостепенен клас, за да получат финансиране при спазване на изискването за подчиненост.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай