Нинова разкри от кого ще вземе пари: Някои имат свръхпечалби

Държавата вдига дивидентите си от производителите на ток

Нинова разкри от кого ще вземе пари: Някои имат свръхпечалби | StandartNews.com

Mерките за компенсации на бизнеса заради ковид кризата, които бяха гласувани до края на ноември, ще бъдат в сила и през декември. В Министерския съвет има готовност да бъдат обсъдени компенсации за работодателите и в енергийната сфера.

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в предаването "Още от деня" на БНТ. Тя посочи и откъде ще дойдат парите за компенсации:

"Към бюджета има натрупани свръхпечалби от производителите и търговците на ток, които могат да се използват за компенсиране на икономиката - и в АЕЦ "Козлодуй", и в НЕК. Това е практика, която няколко европейски държави вече въведоха - прибраха част от тези свръхпечалби в своите бюджети чрез дивиденти или вдигане на дивидентите. Справедливо е част от тези пари да бъдат върнати на хората и фирмите, от които са взети", каза тя.

Нинова подчерта, че мораториумът трябва да върви и с компенсации за електроразпределителните дружества, ЕСО и ВиК-дружествата.

"Привърженик съм на мораториума на цените и на МС бях една от тези, които настояваха да го има. Знам какви са аргументите против, има и разумни аргументи. Първата грижа са домакинствата, които от 1 януари нямаше да могат да поемат този удар. Втората грижа е компенсациите за икономиката и фирмите - третата за за електроразпределителните, ЕСО и ВиК-дружествата и четвъртата мярка, която мисля, че трябва да се вземе, е увеличаване на доходите", каза тя.

Трябва да използваме времето, в което мораториумът е в сила, за промени в Закона за енергетиката, категорична е Нинова. Освен това ще има промени в персоналния състав на КЕВР, тъй като част от членовете му са с изтекли мандати.

"Част от задачата ни през тези три месеца е с помощта на експертите да видим какво може да се промени в тези нормативни актове, по които КЕВР определя цената - как да се намалят разходите да се оптимизират структурите", обясни Нинова.

Завършването на газовата връзка между България и Гърция ще помогне за овладяването на високите цени, но не е единственото решение, смята вицепремиерът.

По темата за язовирите и наводненията -Нинова обясни, че през 2018 г. са дадени 500 млн. лв. за спешни ремонти на 93 язовира. Проверката на министерството показва, че от тях са ремонтирани само 10. "ДНСК ни даде доклад, в който се казва, че и 10-те ремонтирани язовира са незаконно ремонтирани, защото нямат проекти, не са подали документи, не са им одобрени тези документи", заяви Нинова.

Тя увери, че виновните за това ще бъдат разкрити, а цялата информация ще стане публична, след като приключи и проверката на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай