Николова: Работим за по-добър сезон 2021

Оставаме с надеждата, че кризата е в своя край

Николова: Работим за по-добър сезон 2021 | StandartNews.com

Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г., в условията на пандемията от COVID-19. И въпреки неясната ситуация, оставаме с надеждата, че кризата е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, но не можем да не отбележим, че тя ще остави своя траен отпечатък в по-нататъшното развитие на туристическата индустрия.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, което се проведе онлайн, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

По думите ѝ има потенциал за привличане на още български гости, които традиционно почиват в чужбина. "Очаква се сравнително голям интерес от родните посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм", уточни тя. "Те все по-често ще търсят места за настаняване с малък капацитет – като къщи за гости", каза вицепремиерът. И допълни, че прогнозите са най-много българи да отседнат в хотелите, предвид че те разполагат с най-голяма леглова база.

Министър Николова очерта и проблемите пред лято 2021 – късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация.Вицепремиерът каза още пред членовете на съвета, че Черноморските ни летища и летище София са предприели редица мерки с цел справяне с разпространението на COVID-19.

Министърът представи и предприетите мерки за стабилизиране на сектора, както и визия за дигитална трансформация в туризма. По отношение на приетата Годишна програма за национална туристическа реклама за настоящата година, вицепремиерът обърна внимание върху някои акценти. "Основната цел на програмата е да наложим положителен имидж на България като безопасна, сигурна и спокойна дестинация", разясни тя.

И припомни, че за тази година утвърденият бюджет възлиза на 17 млн. лева, като фокусът в таргетирането е поставен върху вътрешния туризъм, съседните страни и Европейски и други пазари, които са традиционни целеви пазари за входящ туризъм и от които има възможности за пътуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай