Николова очаква до 30% резервации тази зима

Ще чакаме на вътрешния туризъм, както беше и през летния сезон

Николова очаква до 30% резервации тази зима | StandartNews.com

„Тази зима туристическият сезон у нас ще бъде различен и с безпрецедентни мерки", обяви в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

„Разчитаме на вътрешния туризъм, така както беше и през летния сезон. Не можем да кажем обаче, че ще имаме значителен ръст. Спадът в бранша е над 70%. Ако успеем да догоним 30% резервации, ние ще сме доволни”, каза още тя.

„Разчитам на това, че хората наистина искат да се закаляват и ще отидат в планината”, коментира Николова.

По думите й готовността на нашите курорти по отношение на зимния сезон е добра. „Още през ноември имаше заповед, с която се въведоха единни мерки. Във всички места за хранене и настаняване, както и в ски зоните мерките са ясни и конкретни”, заяви тя.

„СПА центровете и ресторантите в хотелите работят. Фитнесите в тях няма как да функционират”, посочи още Николова.

„Към настоящия момент нашата политика по отношение достъпът до страната е била отворени граници, в краен случай PCR тест. Имаме заявки за нашите съседи по отношение на резервациите. Вече има турски туристи, сърби, от Северна Македония и Гърция“, каза още Николова.

„По мярката 60/40 сме осигурили запазване на над 25 хиляди работни места в бранша. С допълнителни 290 лева, които се дават, мярката за нашия бранш е 80/20. Така че бизнесът ще продължава да разчита на тази мярка основно“, обясни тя.

„Казусът с мутиралия вирус не може да се подценява. Ние в момента нямаме такъв риск. Здравните власти са тези, които следят всеки ден противоепидемичната обстановка и вземат решенията. Така че всяко нещо, което е рисково, ще бъде обсъдено“, подчерта министърът.

Марияна Николова каза още, че не се страхува и ще се ваксинира. „Имам астматични проблеми и дори лекарите ми препоръчват. Ваксинирала съм се и с противогрипната ваксина, тъй като се срещам с много хора“, обясни вицепремиерът.

„Ще празнувам празниците с близките си. Тези които са в заведенията да спазват мерките“, каза още Марияна Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай