Неочакван рекорд: Шампанското поскъпна повече от криптовалутата

Онлайн платформи, които позволяват търговия с желани вина, шампанско и спиртни напитки по подобие на фондовите или валутните пазари, отчитат рекордна активност

Неочакван рекорд: Шампанското поскъпна повече от криптовалутата | StandartNews.com

Хората, които са инвестирали в първокласно шампанско, може да се изкушат да го отворят тази година, тъй като най-търсените бутилки изпреварват по ръст на цената си всички основни активи на финансовите пазари – от големите технологични компании до биткойн, пише Ройтерс.

Онлайн платформи, които позволяват търговия с желани вина, шампанско и спиртни напитки по подобие на фондовите или валутните пазари, отчитат рекордна активност и силно движение на цените тази година.

Данни на LiveTrade, която публикува Bordeaux Index за напитките, показват, че 15 от 20-те най-големи ръстове на цените на платформата през 2021 г. са били свързани с шампанското.

Начело е Salon le Mesnil с реколта 2002 г., за която производителят пише, че е „пленителна като самурайски меч“. Цената на бутилките е нараснала с над 80% през 2021 г. както на LiveTrade, така и на друга платформа за вина, Liv-ex, и сега се продава за около 11 700 паунда (15 700 долара).

Това е над ръста със 75% на биткойна и е близо пет пъти повече от повишението с 18% на борсовия индекс NYFANG+TM, включващ Facebook, Amazon, Netflix, Google, Tesla и Microsoft, които напоследък са двигатели на ръста на фондовите пазари.

Шампанското Comptes de Champagne, реколта 2006 г., на компанията Taittinger също се е представило силно наред с реколти 2002 и 1996 г. на компанията Krug, които са постигнали ръст на цените си от над 70%, а бутилките на Krug 2000 Bollinger La Grande Année от 2007 г., Cristal Rosé от 2008 г. и Dom Pérignon P2 от 2002 г. са поскъпнали с между 54% и 55%.

Главният изпълнителен директор на LiveTrade Матю О’Конъл казва, че редица фактори са стимулирали бума на търговията с първокласни вина тази година – „от ниските лихвени проценти и високото ниво на натрупаните спестявания от богатите през многобройните глобални блокади, до растящото внимание към твърди активи на фона на нарастващия инфлационен натиск“.

Шампанското се възползва по-рано през годината, тъй като беше изключено от митата от 25%, наложени от американската администрация при Доналд Тръмп, които бяха отменени малко след встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Бутилките от реколта 2012 и 2013 г. на компанията Cristal са били най-търгуваните през цялата година, сочат данни на LiveTrade. След тях се нарежда водещото изискано вино 6,450-a-bottle Lafite Rothschild, реколта 2014 г.

Рекордните 220 хил. бутилки са били изтъргувани тази година в LiveTrade, а средната цена на бутилка е около 230 паунда (308,50 долара). Една десета от всички изтъргувани бутилки са отчели ръст на цените с над 30%.

Индексът Champagne 50 е най-добре представилият се подиндекс в Liv-ex Fine Wine 1000, като е нараснал с 33,8% от началото на годината, пише investor.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай