Недоволство. Банковите такси хвърчат нагоре

Има сериозно покачване, коментират консултанти

Недоволство. Банковите такси хвърчат нагоре | StandartNews.com

Сериозно покачване на банковите такси се отчита за последната година. Пред „Хоризонт“ бизнес консултантът в сферата на финансовите технологии Стефан Христов, който е и автор на първия сайт за сравняване на банковите такси, обясни, че ако искаме да спестим разходи от това перо, трябва да се насочим към безкешови плащания.

Най-скъпи са услугите, когато използваме пари в кеш, било то в банков клон или при теглене от банкомат, предупреди бизнес консултантът Стефан Христов.

„Цените за услуга на банкови сметки за последната една година, година и нещо, станаха почти двойни. Цените за преводите на хартия в клон станаха между 3,50 и 5 лева“.

От годишния бюлетин на асоциацията на търговските банки обаче се вижда, че приходите от такси и комисионни в банковия сектор за миналата година намаляват спрямо 2019 г., със 6,5 процента до 1,237 милиарда лева.

„Плащанията, които са в евро от 15 декември 2019 година цените бяха приравнени с тези в лева. Непублична информацията е, че допреди това да се случи банките имаха приход от около 80 милиона лева за това нещо на година“.

Заради което банките на няколко пъти увеличиха таксите в лева. През миналата и в началото на тази година, потвърди Христов:

„Когато клиент не ходи в клон, доста по-евтино излиза“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай