Над 1000 стопани от Видин с право на помощ от 300 лева заради АЧС

За да се възползва от помощта, всеки собственик трябва да е извършил почистване и дезинфекция

Над 1000 стопани от Видин с право на помощ от 300 лева заради АЧС | StandartNews.com

Редовно заседание във връзка с африканската чума по свинете проведе областната епизоотична комисия във Видин. На заседанието бяха съгласувани списъците за финансово подпомагане на стопаните, които доброволно са умъртвили свинете си. От списъците отпадат стопани, които са отглеждали повече от 5 свине за угояване, които са отглеждали свине-майки, които не са умъртвили доброволно свинете си и имат издадено предписание за същото.

„Данните сочат, че 52 са населените места в област Видин, в които е извършена превантивната мярка, а общо 1085 собственици имат право на еднократна помощ в размер на 300 лв.“, обобщи областният управител Албена Георгиева.

Служители на Областната дирекции по безопасност на храните продължават проверките по населените места за коректно подадена информация за доброволно заклани прасета в стопанства тип "заден двор". Ако подадената от стопаните информация не бъде потвърдена от последващата проверка, средствата няма да бъдат изплащани.

За да се възползва от помощта, всеки собственик трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Той трябва да е заявил, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

Кметовете на населените места, попадащи в 20-километровата санитарна зона около индустриалните свинеферми, имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ.
Изплащането на помощите за дезинфекция във връзка с мерките по АЧС, ще започне след първи септември.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай