Над 100 милиардери на Форума в Давос

Най-малко 119 милиардери ще се явят в Швейцария тази седмица

Над 100 милиардери на Форума в Давос | StandartNews.com

Тъй като пропастта между богатите по света и всички останали хора продължава да нараства, най-малко 119 милиардери ще се явят в Швейцария тази седмица, за да се присъединят към банкери, политици и други грандове за годишното си „поклонение“ в Алпите.

Елитната група на стойност около 500 милиарда евро включва редовни членове като основателя на LP Bridge Bridge Associates Рей Далио, председателя на Blackstone Group Inc. Стив Шуорцман и главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън. Те са в списък на гости от над 2000 имена, представляващи приблизително 100 държави, за годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Събитието запазва трайния си статус като водещ център за най-богатите в света - с присъстващото си ято частни джетове и изискана храна - дори когато се сблъсква с нарастваща критика за своята изключителност.

"Аз ходя от 1979 г.", казва свръхбогатият индиец Рахул Баджадж, който ще направи 40-ата си изява на събитието. "Оттогава се разрасна много, но продължавам да извличам много от срещите, сесиите, обкръжението."

Не е изненада, че се чувства като у дома си. Към него трябва да се присъединят най-малко 18 други индийски милиардери с обща нетна стойност от около 100 милиарда евро и бизнес интереси, които включват технологични компании, стоманодобивни предприятия и производители на мотоциклети. Шестима са членове на Bloomberg Index of Billionaires - класация на 500 най-богати хора в света.

За някои изглежда златният списък с гости е в противоречие с фокуса на събитието за създаване на по-справедливи икономики и прекрояване на света. Тази година темата е „Заинтересовани страни за един сплотен и устойчив свят“, а панелите включват „Балансиране на вътрешното и глобалното неравенство“ и „Преодоляване на правните бариери пред равенството“.

"Чувам хора да говорят на езика на включването, справедливостта, равенството и прозрачността, но почти никой не повдига истинския въпрос за избягването на данъци", казва Рутгър Брегман, холандски историк, който отдавна проследява Форума.

Брегман заяви в съобщение в профила си в LinkedIn, че не е бил поканен на тазгодишното събитие. И все пак със 17-годишната природозащитничка кампания Грета Тунберг в списъка на гостите със сигурност ще бъде обърнато много внимание на науспеха на организацията да се справи с климатичната криза.

Индийският контингент от милиардери присъства на второ място след САЩ, които имат 33 заминаващи за Давос, според анализ на Bloomberg на списък от участниците. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се насочва към Алпите с група, която включва и министъра на финансите Стивън Мнучин, министъра на търговията Уилбър Рос, търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, Джаред Кушнер и Иванка Тръмп.

Руските магнати са третият най-добре представен екип. Олег Дерипаска и Виктор Векселберг са сред най-богатите руснаци, които се очаква да присъстват. И двамата са под американски санкции и първоначално имаха някои ограничения, поставени им от организаторите на срещата миналата година, въпреки че по-късно те бяха отменени.

„Световният икономически форум в Давос е единственото по рода си място, където можете едновременно да се срещнете с държавни ръководители, капитани на глобалния бизнес и лидери на общественото мнение“, казва в имейл руският минен магнат Алишер Усманов. "Забележително е, че форумът е останал такъв в продължение на половин век. Това е уникална смесица от идеи и възможности."

Но именно поради статута си и разрастването си срещата стана по-малко привлекателна за някои. Тъй като неравенството в световното богатство сега е взривоопасен политически въпрос - най-богатите 0,1% от американците контролират повече богатство, отколкото по всяко време след 1929 г. - дори да сте свързани с Форума това може да урони репутацията ви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай