Над 1 милион кокошки и патици под ножа заради птичи грип

26 са потвърдените огнища, Еврокомисията иска ограничителните зони да се разширят

Над 1 милион кокошки и патици под ножа заради птичи грип | StandartNews.com

26 са потвърдените огнища на птичи грип у нас, а общият брой на птиците във всички засегнати обекти е над 1 000 000 броя.  Заразата е регистрирана в областите Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол, а данните са към средата на ноември, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/. 

14 са огнищата в животновъдни обекти за отглеждане на патици мюлари, 6 - за кокошки (като едно е във ферма с бройлери), 5 в задни дворове, 1 в дивечовъдно стопанство.

Засиленият надзор и контрол на птицевъдните обекти продължава. Досегашните резултати обаче показват, че вирусът продължава да циркулира в птицефермите. Основни причини за появата и разпостранението на Инфлуенца по птиците са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждане на птици на открито и биосигурност по време на транспорт на птици. 

Предприетите мерки целят ранно откриване на инфектирани с вируса птици, предотвратяване разпространението на заболяването и предпазване на птицевъдния сектор в останалата част от страната. Стратегията за контрол на ситуацията включва мерки като биосигурност в стопанствата, по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса, което означава увеличен брой официални ветеринарни инспекции. Движение на птици в и от предпазните и надзорни зони не се допуска, само при изключенията, разписани в законодателството.

С наложените мерки БАБХ се стреми към оздравяване на сектора по отношение на болестта Инфлуенца. БАБХ също така настоява за самоконтрол и създаване на браншова организация, която да подпомага дейностите по контрола, който изпълнява Агенцията. По време на инициираните от БАБХ многократни срещи с представители на птицевъдния сектор през последните две седмици, Агенцията и птицевъдната индустрия постигнаха съгласие, че надзорът е необходим и трябва да се прилага стриктно. Участниците в работните срещи се обединиха около това, че мерките са нужни за запазване на международните пазари на птицевъдната индустрия, осигуряване на нормална атмосфера за работа на фермите с птици, както и гарантиране безопасността на българския потребител.

Междувременно във връзка с усложнената епизоотичната ситуация относно заболяването Инфлуенца по птиците, Европейската Комисия (ЕК) повдигна въпроса за разширяване на настоящите зони на ограничения и създаване на допълнителна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора. Основанията на ЕК са свързани основно с увеличаването броя на огнищата от началото на октомври 2018 г., появата на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон по отношение на заболяването, необходимостта за предоставяне на гаранции пред страни членки и трети държави във връзка с движението на живи домашни птици и яйца за люпене.

БАБХ предложи на ЕК възможността за създаването на допълнителна зона да се разгледа след окончателен анализ на резултатите от засиления надзор, който се прилага в момента и изпълнение на ангажиментите, поети от страна на птицевъдния сектор за укрепване на фермите. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай