Ливан и Китай свалят митата за БГ храни

Земеделският износ стигна над 4,5 млрд. евро, съобщи Румен Порожанов

Ливан и Китай свалят митата за БГ храни | StandartNews.com
  • Земеделският износ стигна над 4,5 млрд. евро, съобщи Румен Порожанов

4,5 – 5 милиарда евро достигна износът в сектор земеделие и храни. 1 милиард евро е положителното салдо на износа спрямо вноса. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на форума „ДА! На българската храна”, организиран от вестник „Стандарт” в столичния х. Маринела.

За 12-та поредна година  в навечерието на най-големия християнски празник Великден „Стандарт” събра на една маса най-големите производители, търговци и преработватели на храни с представители на изпълнителната власт, за да бъдат дискутирани проблемите в аграрния сектор, да се направи равносметка и да се начертаят жалоните за бъдещето.

Износът е много важен. Основната ни експортна насоченост е Европейския пазар, но нишите са на изток, подчерта Порожанов. Той разказа за срещата си със своя китайски колега.  Имам уверения че след 3-годишни мъки ще има решение за износа на млечните изделия, каза Порожанов. Интересът на Китай към беления слънчоглед е голям. Основният износ - за 10 милиона долара, правят три наши фирми, но се очаква скоро в експорта да се включат още компании.  На срещата Европа – Китай, известна като формата  „16+1”, в Поднебесната империя в средата на май ще се опитаме да увеличим възможностите за износ на вино, каза земеделският министър.

Порожанов направи преглед на новите пазари пред българските земеделски производители.  Той определи Северна Америка като „доста трудна дестинация с променлив успех”. Но обърна специално внимание на Ливан като точка за дистрибуция на храни. Преди 20 години тя е била по-сериозна. Днес обаче се отварят нови възможности за реализация на български стоки. В Ливан се провежда едно от най-добрите световни изложения за храни. Догодина България ще има самостоятелен щанд . Борим се за намаляване на митата за Ливан на млечните продукти и меда, съобщи Порожанов.

Министър Порожанов направи и пълен преглед на възможностите, които дава общата селскостопанска политика. Нашият пакет от около 8,5 и 9 млрд евро и битката ни е той да бъде заложен в стратегическия план.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай