Мустафа Ахмедов: Искам светът да говори за български продукти

Малките фирми трябва да се сдружават, за да са конкурентоспособни на европейския пазар, казва предприемачът от Лудогорието

Мустафа Ахмедов: Искам светът да говори за български продукти | StandartNews.com
  • Малките фирми трябва да се сдружават, за да са конкурентоспособни на европейския пазар, казва предприемачът от Лудогорието

Той е на 36 години, но вече реализира мащабни проекти в екологията, иновациите, телемедицината. Мустафа Ахмедов е основател и бивш председател на Сдружението на предприемачите "Лудогорие". Член е на УС на Съюз "Произведено в България". "Стандарт" го потърси, за да разкаже как се прави бизнес в условията на коронакриза и да постави на масата проблемите на малките и средни фирми у нас

  • Коронакризата трябва да научи предприемачите да бъдат по-гъвкавии по-адаптивни
  • Обичам да използвам опита на по-големите, но се доверявам на енергията на младите
  • Държавната подкрепа за фирмите в коронакризата бе козметична

 

- Г-н Ахмедов, вие сте основател и бивш председател на Сдружението на предприемачите "Лудогорие" и настоящ член на УС на Съюз "Произведено в България". Какво сочи анализът Ви - какво в бизнеса промени коронакризата?

- Предстои да усетим промяната. Тя се ражда в момента. След кризисния период със сигурност ще се събудим и ще влезем в нов етап както на правене на бизнес, така и на начин на живот. Това е едно от полезните неща.За съжаление, както всяка криза и тази взема жертви. Много от малките предприятия са в крайно затруднено положение, особено тези в сферата на услугите и търговията. Но всичко това трябва да ни накара да бъдем по адаптивни и по-иновативни в тези динамични времена.В ковид кризата се прояви една много важна черта на българските предприемачи - гъвкавостта им и бързото им адаптиране. Показаха я тези, които имат силата и познанията да го направят.

- Адекватна ли е държавната помощ към компаниите?

- Не, тя е крайно неадекватна. Не  искам да коря никого. Със сигурност не им е лесно на управляващите - и на бившите, и на настоящите, а на следващите още повече. Ситуацията е много динамична. Преди една година никой не можеше да предвиди как ще се развият нещата. И с право всички залагаха по-големи резерви за здравния сектор. Но икономическият остана на заден план. И тази козметична форма на подкрепа за бизнеса не даде ефект. По-скоро се създадоха големи очаквания, които не се оправдаха. И се сблъскахме с отлагането на проблемите. Наложиха се актуализации и на стратегии, и на бюджета. Както и кърпене на дупки. По-голямата събираемост на приходите дойде от по-големите проверки, които наложи новото управление и внасянето в хазната на отложени плащания. Това споделят колегите. Но то със сигурност не подобрява икономическото положение на страната. Напротив - забавя планирани инвестиции и хвърля в риск голям брой работни места.

- Защо в една такава икономическа ситуация  сдружаването на малките и средни предприятия е особено важно - нещо, за което Вие работите отдавна?

- Да, наистина отдавна работя за това. С група колеги учредихме сдружението на предприемачите "Лудогорие". В началото идеята му бе да събере група предприемачи в Североизточна България, които да разменят помежду си информация, да организират обучения и семинари. И да се подпомагат в бизнеса. В по-голямата си част всички сме малки предприятия. Имаме някакъв ресурс - машинен парк, складови бази, финансов ресурс, работна ръка, знания. Всички поотделно имаме различни качества. Но осъзнахме, че не можем да използваме нашия капацитет максимално. Защото пазарът в България е изключително малък, а ние не можем сами като фирми да сме конкурентни на големия европейски пазар. Така решихме да се кооперираме и да създадем платформа, на която да можем бързо да обменяме данни, да получаваме адекватна информация като каним водещи лектори в своите сфери, за да ни подготвят за следващите месеци или година. Осъзнахме, че кооперирането е единственият начин да повишим нашата конкурентоспособност. Поемаме рестрикциите от европейските норми, но не можем да излезем на най-платежоспособния пазар - европейския, за да реализираме своята продукция и да разгърнем потенциала си. Кооперирането е ключът за излизане на големите пазари. Точно това се опитваме да направим и в "Лудогорие" и в "Произведено в България" - защитаваме интересите на малките и средни предприятия и ги подтикваме да приемат идеята за кооперирането. В развитите страни има много добре работещи клъстери. Те са се превърнали в своеобразни виртуални индустриални зони, в които има огромна база данни. Споделя се и ноу хау. Виждаме как тези компании, въпреки че помежду си са конкуренти, успяват да извлекат ползата от съществуването им на един и същи пазар. И, обединявайки се, лесно атакуват световния пазар.

- Да разбирам ли, че малките и средни фирми у нас не са достатъчно добре информирани за възможностите, които предлага европейското финансиране и за работа по европейски проекти?

- Абсолютно. За съжаление имаме много информация, но разпиляна и споделяна от недобре подготвени експерти. Има над 2000 консултантски фирми в България, които работят в коя ли не област - земеделие, социална дейност, иновации и конкурентоспособност. А това са съвършено различни сфери, които изискват много сериозна експертиза. Не мога да си представя, че тези 2000 консултантски фирми имат капацитет във всички тези области. Именно затова се правят лоши проекти.

- Занимавате се с технологии за опазването на околната среда и с технологии за оползотворяване на отпадъци, превръщайки ги в енергиен източник. Бихте ли разказал повече?

- През 2015 г. моята компания стана представител на една от водещите фирми за производство на технологии за опазване на околна среда, в частност за оползотворяване на утайки от пречиствателни станции. Впоследствие разширихме нашето портфолио с инсталации за изшушаване на отпадъци преди тяхното оползотворяване. После добавихме и друг бранд - на световен гигант в тази област, които произвежда инсталации за сепариране на отпадъци. Интересът ми към тази сфера идва от моята визия за развитието на икономиката и опазването на околната среда. Аз съм еко настроен човек - по душа. Винаги се стремя с възможно най-малко ресурси да осъществяваме нашите дейности. Днес гордо мога да кажа, че в последните 5 години работим в тази сфера в България, Румъния, Гърция и другите балкански страни. Това са дългосрочни проекти. Опитваме се да помогнем на предприятията, които имат пречиствателни станции и голямо количество отпадъци, за да ги използват по-ефективно. А тези, които имат възможност, дори да ги използват отново, превръщайки ги в енергия която да използват в тяхното производство. Правим затворен цикъл. Това е част от кръговата икономика.

- Занимавате се също така с иновации в телемедицината. Какво означава това?

- С телемедицина започнах да се занимавам от принуда. Племенничката ми страдаше от рядък синдром, при който през три седмици дете между 1 и 4-5-годишна възраст вдига висока температура до над 40 градуса. Това беше много сериозно изпитание за цялата ни фамилия. Постоянно трябва да се следи температурата и да се дават много сериозни лекарства преди да се стигне до този пик. Аз и моят братовчед, който е специалист по биотехнологии, изобретихме устройство, което автоматично и напълно безконтактно измерва телесната температура. Вече успяхме да регистрираме два патента в България и един в Германия. За това устройство има подготвен прототип. В момента преговаряме с инвеститори, които да ни помогнат продуктът да влезе на пазара като масово производство и бъде български. Ако искахме да продадем технологията, този продукт със сигурност щеше вече да е реализиран, но вероятно като американски, немски, китайски или друг. Но ние държим производството да започне в България.

- Опишете ми устройството. Как работи то и какво може да е приложението му в медицината?

- Става въпрос за съвсем малко устройство, което може да се монтира до леглото на пациента и от дистанция да измерва с изключително голяма точност температурата и да изпраща информация на лекуващия лекар, на родителя. Съобщение, обаждане, каквото прецените. Устройството прави и проследяване на температурата за дълъг период от време, представяйки графика. Това е изключително важно за лечението на много болести, включително рак и СПИН.Такъв продукт няма никъде по света. Направихме проучване чрез световната организация за интелектуална собственост в Женева. Целим да вземем разрешение за използване и в САЩ. Така ще атакуваме световния пазар с нова българска технология.

- Как се прие изобретението Ви в България?

- Дълго време инвеститорите не ни обръщаха внимание. Но, когато дойде ковид и температурата стана важен показател, интересът рязко се повиши. Подкрепа от лекарите винаги сме имали. Още в самото начало 6 университетски болници ни дадоха писмо за подкрепа, че проектът е важен и има потенциал. Кандидатствахме с европейски проект за 2 милиона евро по мярката на ЕК" Хоризонт 2020 - Иновации в медицината", но не ни достигнаха 2-3 точки. Ако този проект бе реализиран преди 2 години, сега щеше да е световен хит. Защото, когато се случи ковид и трябваше да измерваме температурата и на пациентите, и на здравните хора, това щеше да е единственото устройство което позволява бързо и адекватно да се случва това. Но никога не е късно. Надяваме се до година, година и половина, да реализираме продукта на пазара. И то като български, подчертавам, защото ние и двама сме български инженери и държим продуктът ни да е реализиран в страната ни.

- С още един свой бранд - Z Innova, казвате, че развивате социално предприемачество. Тя е за машини за дезинфекция и пряко помага за справянето с пандемията от коронавирус. Какво представляват тези машини и къде имат приложение?

- Z Innova е част от друга моя компания ТР Машин груп ЕООД, с която продаваме машините за околна среда. Z Innova е наш бранд, под който ще се развиват и занапред нашите ад хок иновативни проекти. Винаги се занимавам с бизнеси, които ще са полезни на обществото и ще повишат жизнения стандарт на хората. Мислейки как мога да бъде полезен за решаването на ковид-кризата, изобретих кабина за дезинфекция.Осъзнавах, че икономически не е изгодно, но  имам дълг към обществото, защото аз съм инженер, който е завършил в български държавен университет по държавна поръчка и винаги искам да направя нещо за страната си. В началото на пандемията една тубичка дезинфектант, която струва 50-60 ст. изведнъж стана 4-5 лв. Дезинфектантът започна да се ползва обилно, което е пилеене на ресурс и не е здравословно. Затова реших да направя тази машина, която с много малко дезинфектант осигурява възможно най-голяма дезинфекция.  С тази кабина за 15 стотинки може да се дезинфекцирате от глава до пети - от косата и дрехите до обувките. Дезинфектантът се пръска по специален начин за 3 секунди, напълно безвреден е за човек. Дори да бъде погълнат в това минимално количество нищо не може да причини. Направих и регистрация в Патентносто ведомство. За радост, първата ковид-вълна отмина много бързо и не се наложи масово производство на тези кабини. Но имаме инсталирани по общини, болници, фабрики, ресторанти - места, където има голям поток от хора.Наши клиенти питаха дали нямаме други машини - за почистване на офиса например, и така създадохме Z Innova. За два месеца направихме цялата гама от машини за дезинфекция. Някои произвеждахме тук, други в чужбина по наш дизайн, които след това внасяме. Гордеем се с този проект.

- В момента работите по нов проект - онлайн платформа с уникален бизнес модел, при който клиент и доставчик ще са партньори. Каква е идеята Ви?

- В момента финализираме разработката и сме на тестови етап, затова не мога да дам много подробности. Започнах я преди година и половина с екип от IT специалисти. Проблемът на предприемачите в България е, че имаме страхотни идеи но нямаме оборотни пари. И винаги съм мислел как можем да ги осигурим. Да, в банките ги има, но банките дават на този, който може да представи обезпечение. Идеята е как да помогнем на малките предприятия, които нямат оборотни средства. В платформата клиентите и доставчиците реално ще са партньори. Този бизнес модел няма аналог в света. За първи път клиентът е част от веригата на доставките. Съвсем скоро всички ще могат да се възползват от услугите на тази платформа. Тя ще намали цените на стоките и услугите с 20-30 %.

- Със сигурност сте имал много възможности за бизнес в чужбина. А вие работите в Лудогорието, имате социални проекти и говорите за патриотизъм. Защо решихте да сте предприемач в България?

- Моят избор е да остана в България, макар и тук да е по-трудно. Вярвам, че тук могат да се правят интересни неща. Обичам моята страна, тук съм роден, тук са моите родители. Бих искал да се гордеят с това, което правя. В България има изключително будни и много добре подготвени млади специалисти. Обичам да използвам опита на по-големите, но се доверявам на енергията на младите. Правим заедно грешки и се учим от тях, но и съумяваме един друг да се пазим. Така се развиваме. Сигурен съм, че с проекта за термометъра и онлайн платформата ще излезем на световния пазар и всички ще говорят, че тези продукти са български.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай