МРРБ: 75 млн. лв. инвестирани във ВиК за 4 години

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е инвестирало над 75 млн. лв. във ВиК инфраструктурата през последните четири години...

МРРБ: 75 млн. лв. инвестирани във ВиК за 4 години | StandartNews.com

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е инвестирало над 75 млн. лв. във ВиК инфраструктурата през последните четири години. За същия период над 332 млн. лв. са реинвестираните от самите ВиК оператори средства, събрани от техните абонати и вложени обратно за подобряване на системите.

Данните за обема на инвестициите по отделните региони в страната за периода 2015 - 2018 г. са били предоставени на народни представители в отговор на техни въпроси към министър Петя Аврамова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

До края на 2020 г. предстои в сектора да бъдат инвестирани нови 1,3 млрд. лв. през оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020" за изграждане на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, за реконструкция на съществуващи и построяване на нови водопроводи и съоръжения. Обектите и подобектите са над 350 и са определени след изготвяне на регионални прединвестиционни проучвания.

Данните показват, че за първи път в последните години ВиК отрасълът е изведен до един от основните приоритети в страната, след като в продължение на близо 30 години преди това в него не са правени никакви инвестиции, освен за аварийни ремонти, се посочва в съобщението. Водопроводните и канализационните мрежи на територията на страната са с дължина над 90 000 км, като за привеждането им в добро експлоатационно състояние е необходим огромен финансов ресурс. За сравнение - републиканската пътна мрежа в България, която се поддържа от Агенция "Пътна инфраструктура", е с дължина около 20 000 км, се допълва в съобщението.

Отбелязва се, че за разлика от останалите икономически субекти възвращаемостта във ВиК сектора поради социалното му значимост е ограничена. Всички дружества, предоставящи ВиК услуги на съответните територии, функционират в условията на регулиран пазар. Крайната цена на услугата не се диктува от обичайните търговски условия, а се определя административно от Комисията по енергийно и водно регулиране. Горните граници на цените са формално ограничени от нормативно определената социална поносимост, но на практика размерите се съобразяват с още по-ниската обществена търпимост, допълват от министерството.

ВиК дружества не могат да определят цената на услугите самостоятелно, а самата цена не е обвързана с размера на необходимите инвестиции. Те могат да разчитат единствено на приходи, които са предварително ограничени от установените цени. Възможностите за реализиране на по-висока печалба се свеждат до два начина: чрез намаляване на загубите и чрез намаляване на разходите за външни услуги, се допълва в съобщението. От МРРБ допълват, че от своя страна оптимизирането на процеса чрез намаляването на загубите е свързано именно с инвестиции, каквито се правят в последните години, но все още недостатъчно. В условията на законоустановено определяне на горна граница на цени, съобразени с определена норма на търпимост и липса на алтернативен финансов ресурс, те не могат да разчитат на достатъчна капитализация, за да осигурят устойчив инвестиционен процес в нужния обем.

Основната цел на реформата в сектора е да се постигне съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води, ВиК инфраструктурата да е публична собственост на държавата и общините, да се повиши ефективността при предоставяне на ВиК услугите и поддържането на системите, като се запази социална поносимост на цените, се заявява в съобщението. Това е предопределило приемане на подход на хибридно финансиране - привличане на различни източници за инвестиране във ВиК отрасъла. В момента той се финансира със средства от държавния и общинските бюджети, от оперативни програми на Европейския съюз, от ПУДООС, от ВиК дружествата, както и заем от Световната банка. Той е в размер на малко над 130 млн. лв. и е насочен за изграждане на два язовира за питейна вода - "Пловдивци" и "Луда Яна", както и за рехабилитация на стената на аз. "Студена". Строителството на язовири за питейни води се случва за първи път от близо 25 години насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай