Мощен ръст на пазаруването в интернет. Какво купуваме най-много?

За първи път оборотът на електронната търговия у нас надхвърля 2% от БВП

Мощен ръст на пазаруването в интернет. Какво купуваме най-много? | StandartNews.com

Асоциацията за електронна търговия съобщава за бум в пазаруването през интернет в България. От организацията изчисляват, че продажбите само в България са на стойност 2,4 млрд. лева, предаде бТВ.

Най-голям е ръстът при продажбите от онлайн супермаркетите за хранителни стоки – 100%. Следвани са от спортните стоки и уреди, където ръстът е 80 на сто. При продажбите на електроника и компютри увеличението е 60%.

Хората запазиха традицията от ковид кризата да плащат с карта. Все повече избират този начин за плащане без значение дали става въпрос за пълна количка с продукти или за нещо дребно.

В търговските вериги отчитат най-сериозно увеличение на плащането с карти през 2020 година. Тогава над 35% от оборота е минал през ПОС терминалите. Тенденцията се задържа и през тази година. През 2021 вече надхвърля 37%.

Все по-рядко се броят пари на ръка. За клиентите плащането с картата вече е нещо обичайно.

София държи първото място по плащане с карти, но, оказва се, че има и квартали отличници. В магазините на хранителна верига в "Гео Милев-Изток" и "Драгалевци" през карти минава почти 50% от оборота. На опашката е "Дружба" - под 22 на сто.

И макар че има разлика когато избираш хранителните продукти на място в магазина и от дивана вкъщи, тъкмо при електронната търговия с тях се отчита най-сериозен скок.

„Потребителят вече не пазарува линейно - харесва си нещо и отива до магазина да го купи. Той на практика прескача от една точка на контакт към друга. От едно устройство на друго устройство. Имаме онлайн продуктови категории, които бележат ръст от дори над 100% като продажбата на хранителни продукти.  Има водещи онлайн супермаркети с около 250“, казва Жанет Найденова, Българска е-комерс асоциация.

За първи път оборотът на електронната търговия у нас надхвърля 2% от БВП. Очакванията са да продължат да растат и плащанията с карти във физическите магазини.

Тенденцията през 2021 е хората да посещават по-рядко хранителните магазини, но за сметка на това купуват повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай