Монбат: Не преработваме боклук

Задоволяваме потребностите си от олово за производството на акумулатори от собствените си рециклиращи мощности и внасяме суровина от завода си в Италия, казват от дружеството

Монбат: Не преработваме боклук | StandartNews.com

Базираната в Монтана публична компания Монбат АД не транспортира боклук, няма мощности за преработка на боклук, както и задържани камиони. Такова уточнение прави дружеството във връзка с вчерашната акция, при която беше задържан зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още четирима души, както и бяха претърсени жилищата и офисите на братя Бобокови, които контролират компанията.

На Красимир Живков предстои да бъде повдигнато обвинение за участие в престъпна група за злоупотреба с внос на отпадъци. Претърсвания и изземвания са проведени в над 40 обекта в няколко града.

Монбат посочва в съобщението си, че Съветът на директорите и екипът на компанията оказват необходимото съдействие на проверяващите органи. Дружеството подчертава, че задоволява потребностите си от олово за производството на акумулатори от собствените си рециклиращи мощности и внася суровина, която се придобива при технологичен разпад на батериите, от завода си в Италия.

Суровината е категоризирана като опасен товар и като такава нейното транспортиране попада под регулация, поясняват от дружеството. Монбат разполага с необходимата нотификация от Министерството на околната среда и водите за транспортирането на суровината, казват още от компанията. Именно заради нотификациите обаче бе вчерашната акция на полицията и прокуратурата.

Технологичният отпадък от дейността на рециклирането, който не търпи последващо рециклиране, се предава на лицензирани оператори. Дейността на същите се регулира от компетентните власти  в България, се посочва още в съобщението. За този технологичен отпадък има налични пътно-транспортни документи, протоколи, счетоводни и данъчни документи. 

В структурата си "Монбат" няма и не контролира дружества, които извършват дейност по оползотворяване на окончателния технологичен отпадък. Компанията можела да осъществява тази дейност само с лицензирани оператори, спазвайки регулацията и изхождайки от икономическата целесъобразност, се посочва още в становището.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай