Мобилните оператори си вкарали автогол с по-високите цени

Щетата, която си нанесоха с предколедното сурвакане, е голяма

Мобилните оператори си вкарали автогол с по-високите цени | StandartNews.com

Мобилните оператори у нас заявиха повишаване на тарифите след Нова година. В отговор на това желание министърът на икономиката Корнелия Нинова спря поскъпването на услугите. Дали обаче определеното от телекомите като "непазарна намеса на държавата" е единственият им проблем?

"В желанието си да използват натрупаната инфлация от 2020 г. операторите бързаха да активират клаузата точно преди празниците. Това от маркетингова гледна точка е голяма глупост. Щетата, която си нанесоха с предколедното сурвакане, е голяма", заяви пред България он ер изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Според него няма механизми, с които потребителите да бъдат защитени, когато в договорите има такива клаузи. Но можем да си ги спестим, ако има по-голяма конкуренция.

"България е една от малкото страни в ЕС, в които няма виртуален мобилен оператор. По статут и регламент ние с вас можем да направим такъв, стига един от съществуващите оператори да ни даде достъп до мрежата си и да имаме разрешение от КРС. Това обаче не се случва. Никой от операторите не допуска конкуренция. Затова трябва да се промени законът. След като се създаде регламент, собствениците на мрежите да са длъжни да допускат всички търговци, така както е с електропреносната мрежа", обясни Богомил Николов.

При четвърти и пети мобилен оператор по-трудно ще се взимат съгласувани действия като увеличаването на тарифите.

"Конкуренцията винаги е най-доброто лекарство, това дава повече избор на потребителите. Практиката го доказва, особено в интернет", добави изпълнителният директор на "Активни потребители".

"Когато има дългосрочни отношения, може съответният доставчик да изпита затруднения и да задейства клаузата, за да избегне загуби и да фалира. Тези точки в договорите досега не са били използвани. Трите оператора са решили да ги активират. Големият въпрос, който трябва да се разследва, е дали има картел, а това се доказва най-трудно", посочи още Богомил Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай