Велчев: Забавянето на ваксините ще удари туризма

Новият кабинет ще направи актуализация на бюджета

Велчев: Забавянето на ваксините ще удари туризма | StandartNews.com

 

Бившият финансов министър от царското правителство Милен Велчев даде интервю за Нова телевизия, в което заяви, че с новата американска администрация очаква засилване на трансатлантическото сътрудничество. Според него доларът в среднсрочен план ще продължи да поевтинява и заради очакваното отпускане на трилиони в подкрепа на кризата. Според него обаче това няма да се отрази на борсовите цени, защото няма да е свързано с намаляване на американски активи поради работещата икономика.

По отношение на актуализацията на бюджета той прогнозира, че тя ще е необходима, защото „кризата продължава”, но това няма да се извърши от сегашното, а от следващото правителство. Тя ще е необходима, за да продължи изплащането на сумите както към затруднения бизнес, така и към пенсионерите.

Той призова властите да увеличат усилията си за ваксиниране на населението.

„Четох статистика във „Файненшъл таймс”днес, в който България не само е на последно място в ЕС по темпове на ваксиниране, но сме ваксинирали два пъти по-малко хора от предпоследната страна в класацията”,  заяви Велчев. Той перефразира крилатите думи от началото на демокрацията на премиера Димитър Попов : „За бога, братя не купувайте“ като „За Бога братя, ваксинирайте“.

Забавените темпове на имунизиране биха се отразили на икономиката, мерките ще продължат по-дълго, може да бъде заплашен и летният сезон по Черноморието, смята бившият финансов министър. Според него, българите, които искат да пътуват в чужбина, може да се наложи да покажат удостоверение за ваксиниране, а те да го нямат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай