Милен Велчев:Грешка е да се вдигат хаотично доходи

Защитете доходите на тези, които загубиха доходите

Милен Велчев:Грешка е да се вдигат хаотично доходи | StandartNews.com

 

 

"Безогледното харчене и увеличението на доходите избирателно на едни или други протестиращи групи е грешка и изглежда като вид корупция - правителството се опитва да подкупи част от гражданите, за да предотврати протестните им действия в момента". Това заяви бившият финансов министър на България Милен Велчев в ефира на bTV в отговор на въпрос за какво следва да се изразходват средствата от поетия нов външен дълг в размер на 5 млрд. лв. и от фискалния резерв на страната.

Велчев защити решението за тегленето на заема от международните пазари, тъй като „не е сигурно как ще се развие траекторията на пандемията и нейното икономическо измерение“. Според него обаче не е правилно, че продължаваме да поддържаме излишък, защото това означава, че всичките правителствени мерки, „привидно щедри“, не могат да бъдат използвани от гражданите или фирмите заради едни или други поставени бариери.

"Разбира се, че доходите на хората трябва да растат, но това трябва да бъде в синхрон с повишаването на производителността. Хората, които загубиха доходите си заради пандемията, следва да бъдат защитени и техните доходи чрез подходящи мерки да бъдат запазени“, коментира Велчев.

Той даде своето мнение и по предложенията за данъчни промени на КНСБ, описвайки ги като „крайно леви“, резултатите от които биха били плачевни за бюджета. Според изготвената идея на синдиката данъкът върху доходите на физическите лица следва да бъде увеличен за хората с по-високи доходи от 10 на 15%, корпоративният данък да бъде увеличен също от 10 на 15%, а ДДС да бъде намален от 20 на 15%.

Плоският данък е полезен не само за хората, полезен е и за бюджета. "Приходите в бюджета след въвеждането му бяха значително по-високи отпреди това, тъй като хората укриват по-малко данъци - по същия начин седи въпросът и с корпоративния данък“, заяви Велчев.

Той изтъкна, че приходите от ДДС са най-големият приходоизточник в бюджета и ако ги намалим с една четвърт, всички граждани, които получават директно или индиректно доходите си от бюджета, ще бъдат тежко ударени.

Той посъветва хората, които не са сигурни в запазването на доходите си в краткосрочно бъдеще, да бъдат по-внимателни и по-консервативни в разходите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай